Curăţă corect urechile bebeluşului!
- 2016-02-19
- 13567
La 3 martie se marchează „Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului”. Evenimentul urmărește responsabilizarea oamenilor faţă de îngrijirea urechii şi prevenirea diagnosticării târzii a unor deficiențelor de auz. Curăţarea urechiuşelor bebeluşului poate fi dificilă în cazul lipsei de experienţă sau a unei informări greşite, de aceea am pregătit o serie de sfaturi pentru a face igiena corectă a urechiuşelor şi a preveni unele complicaţii.
Chiar dacă îi faci zilnic baie în primele luni de viaţă, urechile bebeluşului au nevoie de o atenţie specială. Dacă nu curăţim corect urechiuşele celui mic, se poate aduna o cantitate prea mare de ceară, care duce la blocarea canalului urechii şi la alte complicaţii. Iată cum trebuie să ai grijă corect de igiena urechiuşelor micuţului tău:
- Nu folosi beţişoare de urechi!
Specialiştii susţin că beţişoarele de urechi pot cauza traume canalului auditiv al bebeluşilor. Acestea nu se recomandă nici în cazul copiilor mai măricei. Pe lângă faptul că sunt inutile, ele nereuşind să cureţe eficient canalul, ci mai mult să afunde ceara în interiorul urechii, acestea pot fi periculoase pentru sănătatea aparatului auditiv!
- Dacă ceara este dură, mai întâi trebuie să o înmoi cu ulei sau soluţii speciale!
Uneori cerumenul din urechiuşă are o textură dură, iar în încercarea de a-l scoate, mamele pot provoca disconfort sau chiar dureri copilului. De aceea este nevoie sa îl înmoi înainte de curăţare. Uleiul mineral reprezintă o optiune bună în acest scop. Pune câteva picături în fiecare urechiuşă şi lasă-le să acţioneze 1 sau 2 ore.
După ce ceara s-a înmuiat, se spala uşor zona folosindu-se o seringă. Apa trebuie să fie uşor călduţă. Se spală urechea copilulul cu capul uşor aplecat pe partea cu urechea respectivă.
- Foloseşte spray-urile speciale
Poţi folosi şi spray-urile speciale pentru dizolvarea dopurilor. Un produs recomandat pentru îngrijirea celor mici, chiar de la vârsta de 6 luni este Acerumen Spray. Acesta este igienic şi uşor de folosit, asigură o dozare exactă şi nu necesită clătire. Spray-ul nu doar dizolvă dopurile, ci şi evită acumularea ulterioară de cerumen.
- Curăţă cu blândeţe zona externă a urechii!
Ai grijă de igiena urechiuşelor după fiecare băiţă. Ia un prosop curat, udă-l la un capăt cu apă călduţă şi şterge-l uşor în spatele urechii, dar şi în urechiuşe atât cât îţi permite zona, fără a forţa.
- Apelează la medic!
Daca în urechea micuţului s-a format un dop şi observi că nu te descurci cu metodele clasice, mergi la un doctor. El va scoate dopul de ceară din urechi folosind metode sigure.
VEZI şi un SONDAJ: Cum se descurcă mămicile moderne la capitolul igiena urechiuşelor
Foto: merries.co.id