Odoraș.

Odoraș.

Linex

De ce își lasă părinții din țările nordice copii să doarmă afară iarna?

De ce își lasă părinții din țările nordice copii să doarmă afară iarna?

Poate fi greu de crezut pentru noi, cum de un micuț de o lună este lăsat înfofolit în cărucior să doarmă afară iarna, chiar la -15-20 de grade Celsius. Dar, acest obicei, ciudat pentru noi, reprezintă o tradiție în țările nordice, unde foarte mulți dintre părinți aleg să-și lase copii să doarmă afară în cărucior iarna, considerând că astfel micuții sunt mai sănătoși.

Aerul curat i-ar feri de boli pe bebeluși

Principala explicație pentru care părinții își lasă copii să doarmă afară iarna este reprezentată de faptul că aerul curat de afară i-ar ajuta să rămână sănătoși, ferindu-i de boli.

„Cred că este bine pentru ei să fie ținuți la aer curat cât mai curând posibil”, spune Lisa Mardon, o mamă a trei copii din Stockholm, pentru bbc.com. Astfel, părinții din țări precum Suedia și Finlanda consideră că bebelușii sunt mai puțin predispuși să răcească, dacă sunt lăsați să doarmă afară, îmbrăcați bine, decât în cazul în care dorm la căldură, într-o grădință sau creșă, alături de alți 30 de copii. În plus, foarte multe grădințe și creșe din Suedia au obiceiul ca atunci când se apropie ora de somn a copiilor să scoată cărucioarele afară, nefiind un lucru neobișnuit să vezi în curtea unei astfel de instituții 20 de cărucioare aliniate cu bebeluși care dorm. De exempli, la grădinița Forskolan Orren, din afara Stockholmului, toți copii dorm afară până la împlinirea vârstei de 3 ani. „Când temperatura scade la -15 grade C, acoperim întotdeauna cărucioarele cu pături” spune directorul Brittmarie Carlzon

În Finlanda copii dorm afară începând de la vârsta de doar 2 săptămâni

Un studiu realizat în 2008 a analizat părerile și obiceiurile pe care părinții finlandezi le au atunci când vine vorba de somnul celor mici, informează iflscience.com. S-a aflat că în Finlanda, cei mici sunt lăsați să doarmă afară începând cu vârsta de doar 2 săptămâni, somnul de afară având loc odată pe zi. În urma studiului, a rezultat că 66 % dintre părinții finlandezi au raportat că micuții lor păreau mai activi după un pui de somn afară, iar 88% dintre aceștia spun că bebelușilor le-a plăcut să doarmă afară.

Nordicii sunt de părere că nu există vreme proastă, ci doar îmbrăcăminte neadecvată, motiv pentru care au grijă să-și îmbrace bebelușii în haine groase de lână, înainte de a-i lăsa să doarmă afară.

 

Share:

Articole recomandate