Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Copiii de azi sunt din ce în ce mai alergici la alimente

Copiii de azi sunt din ce în ce mai alergici la alimente

Anchete privind moartea a doi adolescenți britanici în urma consumului de semințe de susan și arahide și a unei fetițe din Australia după ce a băut lapte, au subliniat că tot mai mulți copii dezvoltă alergii alimentare. Creșterea alergiilor în ultimele decenii a fost deosebit de vizibilă în Occident. Alergia alimentară afectează acum aproximativ 7% dintre copiii din Marea Britanie și 9% din Australia. În Europa, 2% dintre micuți suferă de alergii, afirmă Dr. Alexandra Santos, de la King's College London.

Ce declanșează alergiile?

O alergie este cauzată de sistemul imunitar care combate substanțele din mediul înconjurător, pe care ar trebui să le vadă ca inofensive, cunoscute sub numele de alergeni.

Simptomele alergiilor variază - de la înroșirea pielii, urticarie și umflături până la vărsături, diaree, dificultăți de respirație și soc anafilactic.

Alimentele la care copiii sunt alergici:

- lapte;

- ouă;

- arahide;

- nuci de copac (nuci, migdale, nuci de pin, nuci pecan);

- susan;

- pește;

- fructe de mare.

Posibile explicații pentru care copiii de azi sunt mai sensibili la alergeni:

1. Igiena îmbunătățită. Copiii nu mai sunt predispuși la infecții, dar sunt la alergii. Infecțiile parazitare, în special, sunt în mod normal combătute de aceleași mecanisme implicate în combaterea alergiilor. Pentru că nu mai luptă cu atât de mulți paraziți, sistemul imunitar se întoarce împotriva lucrurilor care ar trebui să fie inofensive.

2. Lipsa vitaminei D. Vitamina D poate ajuta sistemul imunitar să dezvolte un răspuns sănătos, făcându-ne mai puțin sensibili la alergii. Majoritatea oamenilor din întreaga lume nu au suficientă vitamina D din mai multe motive. Unul este că petrec mai puțin timp la soare. În SUA, de exemplu, rata de deficit de vitamina D aproape că s-a dublat în decursul unui deceniu.

3. Expunerea duală la alergeni. Aceasta explicație sugerează că dezvoltarea alergiilor alimentare se reduce la echilibrul dintre momentul, doza și forma expunerii. De exemplu, dezvoltarea anticorpilor alergici poate avea loc prin piele, în special la copiii cu eczeme. Dar se crede că administrarea de cantități mici din alimente cu potențial alergen în timpul diversificării, înainte de înțărcare, poate duce la un răspuns natural sănătos al organismului copilului, blocând apariția alergiilor mai târziu în copilărie.

Acest lucru este susținut de un studiu desfășurat în Londra, unde s-a demonstrat că, la copiii de în 5 ani studiați, cazurile de alergie la arahide s-au redus cu 80% dacă au fost hrăniți cu alune în mod frecvent încă din primul an de viață.

Unde apar alergiile alimentare?

Frecvența alergiilor alimentare a crescut în ultimii 30 de ani, în special în societățile industrializate. De exemplu, Australia are cea mai mare rată de alergii alimentare confirmată. Se știe că exista rate mai scăzute de alergii în țările în curs de dezvoltare. Acestea apar mai mult în zonele urbane decât în zonele rurale.

 

Sursa: copilul.ro; timeua.info

 

Share:

Articole recomandate