Medic neurolog-pediatru: Cefalhematomul la nou-născut poate apărea în cazul nașterilor dificile
- 2020-07-31
- 33682
Cefalhematomul este o colecție de sânge pe capul unui nou-născut. Poate apărea mai ales în cazul nașterilor dificile și al unui canal de naștere îngust. După naștere, cefalhematomul este, de obicei, palpabil pe capul nou-născutului – o formațiune bombată, fluctuentă.
De ce apare cefalhematomul?
Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de un stadiu secund prelungit al travaliului, nașterea asistată instrumental (în care au fost utilizate vacuumul sau forcepsul în special în cazul primului), dar poate apărea și ca urmare a unei fracturi craniene sau a unei leziuni.
În cazul pompei de vacuum (cea mai des întâlnită cauză) aceasta este echipată cu o cupă de secțiune. Plasată pe capul bebelușului, aceasta conferă putere de tracțiune și ajută la extragerea capului copilului din canalul vaginal. Incidența sa este în procent de 0,2 până la 2,5% pentru copiii nou-născuți.
Care sunt simptomele cefalhematomului?
Se prezintă ca o umflătură moale sau ușor întărită de culoare roșie bine demarcată, fluctuantă (presiunea crește când bebelușul plânge), localizându-se în special în zona parieto-occipitală și apare în primele zile de la naștere.
Dacă este de dimensiuni mai mari, bebelușul poate dezvolta icter (din cauza degradării progresive a hemoglobinei), anemie sau hipotensiune.
În unele cazuri, poate reprezenta un indiciu al unei fracturi liniare de craniu și prezintă un risc pentru apariția unei infecții (ce poate conduce la osteomielită sau meningită).
Absorbția cefalhematomului poate să dureze câteva săptămâni (chiar luni) pentru a se remedia pe măsură ce cheagul de sânge este absorbit dinspre periferie spre centru, iar, în timp, umflătura se durifică lăsând un centru relativ moale care seamănă cu o „fractură deprimată”.
Cum se stabilește diagnosticul?
Adesea, cefalhematomul este vizual și palpabil deja descoperit de moașă sau neonatolog la scurt timp după naștere.
În timpul examinării, medicul va verifica dacă formațiunea este mărginită sau depășește suturile dintre oasele craniului. Primul ar fi un semn tipic al cefalhematomului. Se va solicita și examinarea copilului de către medicul neurolog-pediatru ( cefalhematomul poate fi o consecință a unei nașteri complicate, asociate cu asfixie) care va aprecia obiectiv statusul neurologic al copilului și va veni cu recomandările corecte.
Tratament
De obicei nu sunt necesare careva investigații de laborator.
În unele cazuri, în dependență de starea copilului și anamnesticului bolii, medicul poate solicita:
Radiografia craniană sau Tomografia cerebrală mai ales dacă apar simptome neurologice.
Fototerapia poate fi necesară dacă acumularea de sânge este semnificativă și conduce la icter.
Analiza generală de sânge – dacă cefalhematomul este voluminos sau sunt prezente mai multe cefalhematoame, pentru a exclude o anemie sau rareori o necesitate pentru transfuzia de sânge.
Uneori trebuie luată în considerare și o tulburare de coagulare sau fractură craniană!
Aspirația sau drenarea chirurgicală în majoritatea cazurilor nu este indicată. În general, trece de la sine într-un interval de 2 săptămâni – 3 luni, în unele cazuri fiind observate calcifieri reziduale (1%) care pot conduce la deformări craniene.
Tactica de tratament și investigații este stabilită individual pentru fiecare copil în parte de către medic.
Cu respect, medicul neurolog-pediatru, Andrei Bunduchi
Sursa: doctorulmeu.md; foto simbol: google.com