Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Copiii unei grădinițe din capitală au demonstrat care sunt cele mai eficiente metode de călire

Copiii unei grădinițe din capitală au demonstrat care sunt cele mai eficiente metode de călire

O nouă inițiativă frumoasă la grădinița nr. 225, intitulată sugestiv - “Soarele, aerul, apa – prietenii noștri”, tinde să devină începând cu acest an o sărbătoare anuală. Organizată cu ocazia Zilei Sănătății, acțiunea a început conform planului de activitate pentru perioada de vară al grădiniței. Scopul acțiunii a presupus demonstrarea chiar de către copii a diferitelor forme de călire și întremare a sănătății, recomandate pe perioada estivală, și a adunat ca de obicei, copii, părinți, cadre didactice, dar și oaspeți ai instituției. Dress-codul zilei pentru copii au fost unul special... chipiuri, șorturi și șlapi.

Gimnastica pentru profilaxia tălpii a fost una din acțiunile organizate de copii. Intitulată drept “Cărărușa Sănătății”, măsura a presupus pregătirea de către educatori a unei porțiuni de teren cu materiale din natură - pietriș de diferite dimensiuni și forme, nisip, conuri, rondele din lemn, și multe alte materiale reciclabile. Copiii au demonstrat o serie de exerciții pentru profilaxia tălpii și a piciorului plat. Au început prin mersul simplu pe cărare, ca ulterior, ghidați de antrenoarea de sport, să prezinte o serie de exerciții cu degetele picioarelor, printre care ridicarea de jos a unor obiecte.

Un alt grup de copii a demonstrat părinților cum fac zilnic gimnastica matinală, care trezește și revigorează corpul. Copiii au practicat jocuri mobile, realizate cu ajutorul mai multor atribute de sport, precum parașuta, mingea de fitness, cercul de gimnastică și panglici colorate etc. Iar un părinte, antrenor de fitness, a pus în mișcare inclusiv și ceilalți părinții prezenți la eveniment, prezentând un complex de exerciții pentru maturi, care promovează modul sănătos de viață în familie.

De rând cu gimnastica matinală, copilașii dintr-un alt grup au demonstrat un complex de exerciții specifice gimnasticii curative, pe care ei o practică după ce se trezesc din somn. Educatorii acestei grădinițe nu sunt adepții trezirii bruște, ci cu ajutorul unor exercții de gimnastică pentru toate organele: ochi, urechi, nas, obrăjori, după care trec cu picioarele printr-un sac cu sare de mare, apoi își clătesc gura, fac gargara sau beau ceaiuri din plante medicinale. Această practică este organizată nu doar cu ocazia zilei sănătății, dar se face frecvent în grădiniță. Astfel, are loc alternarea - timp de două săptămâni copiii beau decoct din plante medicinale, după care, apă sărată.  

Acțiunea a implicat chiar și pe cei mai mici copilași din grădiniță, adică pe micuții din grupa de creșă, care au prezentat într-un mod creativ cum se poate face călirea cu apă. Astfel, fiecare copil a adus de acasă câte un mic bazin gonflabil. După ce s-au stropit cu apă și au făcut băi de soare, copiii au demonstrat exerciții cu prosopul, fricționându-și toată pielea corpului (spatele, mâinile, tălpile etc.).

După Cireșarul, care a entuziasmat copiii, „Ziua de călire” a fost așteptată cu mare drag de ei. Ca de fiecare dată, totul a fost bine organizat și pus la punct – de la muzica de înviorare, atribute de sport, până la șorturi de aceeași culoare pentru copiii grădiniței. Am pășit și eu cu multă curiozitate pe „Cărărușa Sănătății” și chiar am făcut exerciții de înviorare împreună cu alți părinți” , spune Elena Cazacu, unul din părinții prezenți la eveniment.  

Activitatea desfășurată în grădinița noastră a fost un „master class”, unde atât educatorii cât și părinții au făcut un schimb de bune practici, procedee și idei de întărire a organismului folosind diferite mijloace de călire, dar totodată ținându-se cont de particularitățile de vârstă ale fiecărui copil în parte. Din proprie experiență pot spune – călirea începe încă din copilărie, iar cadrele didactice și părinții au menirea de a educa și a aplica aceste metode pentru a crește o generație de copii sănătoși”, completează educatoarea Aliona Borș.

Ne dorim cu toții să avem copii sănătoși, de aceea, educația pentru sănătate și dezvoltarea fizică a copiilor este unul din obiectivele prioritare de activitate ale instituției noastre. Toate aceste mijloace de călire aplicate corect și continuu ajută organismul copilului să se întărească, îl călesc și îi mențin o strare de sănătate bună”, a spus la final Alla Vasilache, directoarea instituției.

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate