Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești

Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești

Îți dorești să slăbești, dar tot nu reușești să ajungi la greutatea ideală? În acest caz, s-ar putea să ai un metabolism lent, care încetinește procesul de slăbire. Îți spunem ce înseamnă exact un metabolism lent, care sunt cauzele, la ce semne să fii atentă și ce poți face pentru a-ți regla metabolismul.

Semne că ai un metabolism lent

Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor chimice interne care transformă hrana în energie, pentru menținerea funcțiilor elementare, cum ar fi digestia sau respirația. Corpul nostru are nevoie de un număr minim de calorii în fiecare zi, pentru a susține toate aceste funcții.

Metabolismul este responsabil atât pentru pierderea, cât și pentru acumularea kilogramelor în plus. Acesta diferă în funcție de vârstă, sex, greutate, masă musculară și multe altele.

Cu toate acestea, știm sigur un lucru: cu cât ești mai tânăr, cu atât metabolismul tău e mai rapid și arde caloriile chiar și atunci când te odihnești. După vârsta de 30 de ani, acesta începe să încetinească și trebuie menținut cu mai mult efort – mai puține calorii și mai multă mișcare.

Chiar și așa, unele persoane prezintă semnele unui metabolism lent chiar dinaintea vârstei de 30 de ani.

  • Oboseală permanentă, chiar și după o odihnă corespunzătoare;
  • Dureri de cap frecvente;
  • Creștere în greutate, chiar și dacă ai o dietă sănătoasă și faci mișcare regulat;
  • Constipație;
  • Stări depresive care apar sau dispar brusc;
  • Păr subțire și/sau unghii fragile, care se rup foarte ușor;
  • Piele uscată.

Cauzele metabolismului lent

În cazul unui metabolism lent, mai degrabă decât tratarea simptomelor este important să tratăm cauza.

  • Moștenirea genetică;
  • Schimbări hormonale, cu precădere la nivelul hormonilor tiroidieni (hipotiroidism);
  • Somn insuficient – un adult trebuie să doarmă 7-8 ore pe noapte;
  • Înfometarea sau ținerea unei diete foarte stricte, în care corpul nu-și ia aportul caloric minim necesar;
  • Carența de iod sau folosirea sării neiodate;
  • Carența de calciu;
  • Hidratare insuficientă;
  • Anumite tratamente medicamentoase;
  • O dietă săracă în carbohidrați;
  • Săritul peste mese sau schimbarea frecventă a orelor la care mănânci;
  • Stresul cronic;
  • O dietă bogată în grăsimi – mâncare tip fast-food în exces;
  • Un stil de viață sedentar, în care nu faci suficientă mișcare;

Tratament naturist pentru reglarea metabolismului

Există mai multe moduri prin care îți poți regla metabolismul, pentru ca acesta să acționeze în favoarea ta. Indiferent de ce vârstă ai, acest lucru este posibil cu puțin efort.

Iată 5 remedii naturale în cazul unui metabolism lent pe care le poți implementa în stilul tău de viață începând de acum:

1. Mănâncă mai multe proteine

Proteinele se găsesc în alimente precum nuci, legume, carne slabă, soia, pește sau sardine. Acestea ne accelerează metabolismul și ne reglează nivelul de zahăr din sânge. Asta înseamnă că vom avea mai multă energie pe parcursul zilei, vom arde mai multe calorii și nu vom mai simți nevoia de gustări – adesea nesănătoase, bazate pe grăsimi.

2. Mănâncă mai multe grăsimi sănătoase

Grăsimile nu trebuie să ne sperie, ci trebuie doar să facem diferența între grăsimi sănătoase, necesare pentru organism, și grăsimi nesănătoase.

Grăsimile sănătoase ne feresc de bolile cardiovasculare și ne ajută să avem un sistem nervos echilibrat. În plus, ajută la reglarea hormonilor, care sunt de multe ori responsabili pentru creșterea în greutate. Ouăle, avocado, uleiul de măsline, peștele gras (ton, somon, sardine), semințele de in, fasolea sau fructele oleaginoase (nuci, alune de pădure, fistic etc) sunt surse excelente de grăsimi bune pentru corp.

3. Bea mai multă apă

O hidratare corespunzătoare este necesară menținerii sănătății generale a organismului. Printr-un gest foarte simplu, ca înlocuirea sucurilor calorice cu apă, îți vei ajuta metabolismul să se regleze și vei scăpa de calorii nedorite.

4. Bea ceai verde sau ceai oolong

Alături de ceaiul oolong (ceai tradițional chinezesc), ceaiul verde ajută un metabolism lent să ardă mai multe calorii și să transforme grăsimile acumulate în organism în acizi grași. Pentru că au un număr redus de calorii, aceste ceaiuri sunt potrivite pentru cineva care dorește să slăbească.

5. Mănâncă alimente picante

Știm că mâncărurile picante nu sunt pe placul tuturor, însă în cantități moderate, acestea pot ajuta metabolismul să ardă calorii. Nu spunem că trebuie să te aștepți să mănânci ardei iuți la fiecare masă și să slăbești miraculos, dacă îți păstrezi restul obiceiurilor nesănătoase. Însă în combinație cu alte strategii de ardere a caloriilor, mâncarea picantă poate fi o alternativă bună.

Exerciții pentru accelerarea metabolismului

Așa cum spuneam și mai sus, un stil de viață sedentar întreține un metabolism lent și îți afectează sănătatea generală. Sportul și mișcarea zilnică sunt esențiale pentru a-ți activa metabolismul, ca să înceapă să ardă calorii.

3 tipuri de exerciții pentru accelerarea unui metabolism lent:

1. Aerobic (cardio)

Fie că vorbim despre lecții de Zumba, sărituri sau o sesiune de alergare în parc, aerobicul îți pune în mișcare metabolismul, te ajută să arzi calorii și previne numeroase boli, printre care demența și bolile cardiovasculare.

2. Ridicarea greutăților

Construirea masei musculare înseamnă o ardere accelerată a caloriilor, chiar și atunci când te odihnești. Începe cu greutăți mai ușoare și crește progresiv pe măsură ce trece timpul.

3. Yoga (echilibru)

Yoga este o practică utilizată de mai bine de 5000 de ani în rândul civilizației indiene. Este definită ca o practică care creează armonie între minte și corp. Practicarea de yoga stimulează sistemul endocrin (glandele endocrine), determinând astfel metabolismul să ardă mai multe calorii. În plus, îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular, ajută la eliminarea durerii cronice, a stresului și chiar a depresiei.

Așadar, este o practică care poate fi benefică tuturor, chiar și în cazul în care nu vrei neapărat să slăbești, ci doar să te simți mai bine.

Metabolismul se schimbă odată cu vârsta și în funcție de alți factori, însă acest lucru nu trebuie să te descurajeze. Dimpotrivă, poate fi chiar o oportunitate pentru a adopta un stil de viață sănătos, care îți va oferi longevitate, energie și o stare de bine.

 

Share:

Articole recomandate