Cât trebuie să mănânce copilul de 1-3 ani?

Cât trebuie să mănânce copilul de 1-3 ani?

Uneori, copiii mici sunt atât de pretențioși când vine vorba de masă, încât mamele au impresia că ei nu se hrănesc mai deloc. 

Se pare că bebelușii nu au nevoie să fie hrăniți atât de mult. Conform Academiei Americane de Pediatrie, dezvoltarea unui copil încetinește după primul an de viață, astfel încât aportul alimentar nu trebuie să fie unul excesiv. Te poți ghida după această regulă: copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani au nevoie de 40 de calorii per 2,5 centimetri înălțime. Așa că, de exemplu, dacă puștiul tău are înălțimea de 81 centimetri, ar trebui să mănânce undeva în jurul a 1.300 calorii pe zi, dar ține cont și de faptul că numărul caloriilor poate varia și în funcție de cât de multe activități face copilul. 

Dacă nu vrei să calculezi exact de fiecare dată, poate te va ajuta acest lucru: încearcă să-l hrănești pe copilul tău cam un sfert din ceea ce mănânci tu în fiecare zi sau te poți ghida aproximativ după tabelul de mai jos:

Proteinele – au un rol esențial în procesul de creștere și dezvoltare și ar trebui să reprezintă 10-15% din totalul de calorii (1 gram de proteine furnizând 4,1 kcal). În medie sunt necesare 1-2 grame de protein pentru fiecare kilogram.

Glucidele – au rol energetic și structural, cele mai importante fiind cele complexe de tipul amidonului din cereale (grâu, porumb, orz, secară), leguminoase, cartofi etc. În medie sunt necesare 10-12 grame pentru fiecare kilogram.

Lipidele – sunt foarte importante în alimentația copiilor, având un rol esențial în maturarea sistemului nervos, dezvoltarea creierului, precum și absorbția unor vitamine. Lipidele trebuie să reprezinte 30-35% din rația calorică.

 

Foto: mamica.ro, littletreasuresmag.co.nz 

Adaugă comentariu