Cum îți poţi învăţa copilul să fie responsabil: sarcini în funcţie de vârstă
- 2019-08-29
- 15065
Experţii spun că fiecare copil trebuie să aibă mici responsabilităţi pe care să le facă în casă și asta este cea mai bună modalitate prin care el învaţă să fie responsabil. Iar aceste lucruri trebuie făcute fără ca el să fie plătit. Dar asta nu înseamnă cu el nu poate să lucreze pentru a obţine banii lui. Unele familii împart sarcinile: cele de bază şi care sunt neplătite, cele pe care le fac alături de părinţi şi cele extra – pentru care pot să primească bani.
O să fie nevoie să-i aminteşti mereu copilul despre aceste sarcini, dar uite cum poţi să procedezi fără să-l cicăleşti:
- tu eşti cel mai bun model pentru el. Dacă tu nu strângi după tine nu te aștepta ca copilul să învețe asta de la străini;
- încurajează-l după ce duce la bun sfârşit sarcinile;
- găseşte-i sarcini care să fie pentru vârsta lui;
- lasă lucrurile să se desfăşoare normal. A uitat copilul să pună la spălat tricoul preferat? Atunci nu o să-l poarte când doreşte.
- amână oferirea de recompense sau ia din privilegii dacă vezi că sarcina pe care a zis că o termină nu este dusă la bun sfârşit.
Vârsta 2-3 ani: sarcini simple şi laudă
Sarcinile pentru copii sunt o bună modalitate prin care ei pot să deprindă abilităţi ce îi vor ajuta în viaţă. Să nu mai spunem că ai şi tu un pic de ajutor, dar şi că îi poţi ţine ocupaţi pentru puţin timp. În jurul vârstei de 2-3 ani, îi poţi învăţa să pună hainele în coşul de rufe, să şteargă dacă varsă alimente pe masă, să ducă ce este nevoie la coşul de gunoi sau să pună jucăriile de pe jos în cutiile mai mari.
Sarcini pentru copii – 4-5 ani: implică-l în ceea ce faci
La această vârstă copilul poate să înveţe să pună mâncare animalului de companie, să sorteze hainele, să împerecheze şosetele, să ducă hainele curate în dormitoare, să ajute când se pune masa şi chiar să ude plantele. În perioada preşcolară apar diferite sentimente, iar copilul simte nevoia să fie necesar, capabil, dar şi independent. Concentrează-te mai puţin pe rezultate şi mai mult pe implicarea lui în sarcinile casnice. A terminat de mâncat, a pus vasele în chiuveta, dar nu prea are chef să le şi spele? Spune-i că este de mare ajutor dacă face asta, după care poate să meargă şi să se joace.
Vârsta 6-7 ani: nu cere perfecţiunea
La această vârstă copiii pot avea grijă ca animalul de companie să aibă mâncare şi apă, să te ajute când găteşti, să înveţe să-şi facă patul (importantă este intenţia, nu şi modul în care arată), să şteargă chiuveta, să scoată alimentele din plasă după ce te întorci de la cumpărături, dar şi să ducă sacul de gunoi la tomberon. Astfel de sarcini pentru copii sunt o bună modalitate prin care ei învaţă treptat să fie responsabili. Ei pot să facă mai multe decât crezi, important este să-ţi faci timp ca să-i înveţi.
Sarcini pentru copii – 8-9 ani: să înceapă distracţia
Mâncărurile simple, ştergerea blatului de bucătărie, aranjarea şi strângerea mesei, pusul şi scosul de vase în maşina de spălat, împăturirea hainelor, înlocuirea hârtiei igienice şi datul cu aspiratorul sunt doar câteva dintre sarcinile pentru copii potrivite pentru aceasta vârstă. Nu trebuie neapărat să fie plictisitor atunci când face astfel de activităţi. Aşa că încurajează-l pe copil să pună muzică, să cânte şi să danseze în timp ce te ajută prin casă.
Vârsta 10-12 ani: opţiuni şi recompense
În intervalul de vârstă 10-12 ani, copilul poate să cureţe vasele şi tigăile, să dea cu mopul, să care cumpărăturile din maşină şi chiar să te ajute când speli maşina. Lasă-l pe el să decidă la ce crede că se pricepe şi să participe prin rotaţie la sarcinile din locuinţă. De ajutor este şi să-i faci o listă cu aceste sarcini şi să o lipeşti într-un loc unde o poate vedea des.
Sarcini pentru copii – de la 13 ani: pregăteşte-l pentru viaţă
Copilul poate să ajute fraţii/surorile mai mici la teme, să facă cina o dată pe săptămână (mâncăruri simple), să scoată la plimbare câinele şi să cureţe în maşină. Sarcinile pe care le face prin casă îl învaţă lucruri de care o să aibă nevoie pe viitor. Bine este să nu-l înveţi că unele sarcini sunt strict pentru femei, în timp ce altele pentru bărbaţi. Şi băieţii pot să gătească sau să calce rufele, aşa cum şi fetele pot să bată cu ciocanul sau să schimbe uleiul la maşină.
Sursa: totuldespremame.ro; woman-obzor.ru