Cum să-ți înveți copilul să mănânce singur
- 2017-06-15
- 12181
Multe dintre mămici preferă să-și hrănească singure copilașii de 1-2 anișori, decât să spele și să strângă totul din urma lor. În așa fel părinții nu le oferă posibilitatea copiilor de a fi independenți și de a învăța una dintre cele mai importante deprinderi ale omului. Mai mult ca atât, primele încercări ale copilului de a ține lingura în mână, de a duce mâncarea la gură, de a bea din cană – toate acestea contribuie la dezvoltarea abilităților motorii fine și la coordonarea mișcărilor ale copiilor.
De aceea, imediat cum copilul va prezenta interes pentru lingură și va încerca să ducă singur mâncarea la gură, trebuie să-i oferiți oportunitatea de mânca singur. De obicei acest lucru se întâmplă la vârsta de 7-8 luni, atunci când bebelușul este capabil să se ridice și să țină obiectele în mână.
1. De obicei mamelor le este comod să-și hrănească copiii așezați în scăunele specializate pentru ei. Chiar și acolo aveți grijă să puneți dinaintea celui mic o farfurie și o linguriță. Nu uitați să-i fixați și o bavețică, așa încât acesta să nu-și murdărească hainele.
2. Dacă copilul a luat lingura în mână și încearcă să mănânce singur, nu încercați să-l împiedicați. Doar atunci când acesta va obosi puteți să-l hrăniți suplimentar, dacă credeți că nu a mâncat suficient.
3. Cel mai probabil, înainte de a mănânce cu lingura, copilașul va apuca mâncare cu mâinile. Acesta la fel este un moment foarte important, în așa fel micuțul se învață să ducă mâncarea la gură.
4. În nici un caz nu strigați și nu rușinați copilul dacă acesta s-a murdărit, s-a stropit sau a vărsat mâncarea pe haine. Pentru a evita asemenea situații încercați să nu puneți dinaintea copilului porții foarte mari. Mai bine supliniți pe parcus cantitatea. Pentru primele încercări puteți să-i dați copilului să mănânce piure de cartofi sau terci, adică ceva care nu se poate vărsa, cum ar fi supa.
5. Este foarte util și important ca copilașul să vadă cum mănâncă mama și alți membri ai familiei. Nu impuneți copilul să mănânce singur, dacă acesta nicidecum nu dorește. Pe viitor acesta va lua exemplu de la părinți și va încerca să imite ceea ce faceți voi.
6. Puteți să-i arătați copilului cum se mănâncă și cum se ține corect lingura, cum se bea din cănuță etc. Pentru aceasta trebuie să luați mânuța copilului și să o puneți în palma voastră și să încercați să-l hrăniți așa. Faceți asta foarte fin și calm, dar cel mai important este să nu îi faceți reproșuri atunci când ceva nu funcționează.
Dacă nu veți împiedica copilul în încercările sale de a mânca singur, atunci cu siguranță acesta va învăța, rapid și cu mare plăcere, să fie independent. Cu timpul, după vârsta de un an ați putea să-l învățați pe copil și cum să mănânce cât mai curat. Treptat, treptat îi veți arăta cum să-și șteargă gurița și mâinile cu șervețele de masă, cum să strângă după el sau chiar cum să spele vesela, dar asta se învață cu timpul. Pentru copiii de până la trei anișori, însărcinarea de a mânca singurei nu este deloc una grea, ci mai degrabă este o modalitate de joc prin intermediul căreia învață să descopere lumea din jurul lor.
Foto: healthyfood-india.blogspot.md