Medic pediatru care sfătuiește părinții să încalce regulile de educație
- 2018-01-09
- 5662
La mai bine de 10 ani de la lansarea celei mai vândute cărți despre alimentația copiilor – „Copilul meu nu mănâncă!”, pediatrul spaniol Carlos Gonzalez rămâne cunoscut ca fiind medicul care promovează multe metode noi și eficiente și sfătuiește părinții să uite de principiile clasice de creștere a copiilor. Nu puține sunt mamele care au pus în practică sfaturile medicului. El spune în cartea sa că părintele nu trebuie să se îngrijoreze când copilul nu mănâncă legume, asta atâta timp cât nu consumă preparate nesănătoase.
Deseori, el a discutat în interviuri despre obiceiurile alimentare ale copiilor, dar și despre faptul că părinții ajung să fie exasperați când aceștia nu mănâncă. Medicul a și explicat de ce copiii ajung să facă mofturi la mâncare. „Ai fost vreodată hrănit? Este, pe de o parte, chiar stresant ca cineva să se tot îndrepte cu o lingură către gura ta. Cam așa se simt și copiii, mai ales că de multe ori mănâncă preparate care nu sunt pe placul lor și nici nu pot să spună cât de mari ar trebui să fie porțiile de mâncare”, explică dr. Gonzalez.
Spre deosebire de primul volum, în cel de-al doilea – „Kiss me! How to raise a child with love”, el povestește pe larg despre toate lucrurile despre care se spune că nu e bine să le faci când ai copil. Mai exact, să nu dormi în același pat cu el sau să nu-l iei în brațe imediat după ce începe să plângă. Pediatrul a oferit mamelor prin intermediul cărților sale sfaturi referitoare la aceste aspecte, tocmai când multe dintre metodele cunoscute de parenting promovează exact opusul.
„Medicii au o mare putere de convingere asupra părintelui când oferă sfaturi legate de creșterea copiilor, deși ei sunt instruiți să facă recomandări referitoare la sănătatea micuțului, nu de creșterea lui. Modul în care mamele își hrănesc copiii, cum îi cresc sau dacă aleg să doarmă în același pat cu ei nu ține de știința numită medicină. Aceste lucruri nu se învață în timpul facultății. Medicul poate pune diagnostic și da tratament, nu neapărat sfaturi legate de cum este mai bine să fie crescut copilul. Doctorii au învățat tot ce știu despre acest aspect de la pacienți, de la mamele lor sau de la profesorii pe care i-au avut. Și nu e de mirare că de multe ori ei ajung să dea sfaturi care se ofereau și în urmă cu 40 de ani”, spune pediatrul.
În cărțile sale, medicul spaniol vorbește pe larg despre teoriile sau mai bine spus lipsa acestora care schimbă principiile de până acum ce țin de creșterea copiilor. În primul volum, „Copilul meu nu mănâncă!”, pediatrul NU recomandă oferirea alimentelor sub forme amuzante, ascunderea legumelor în preparate sau folosirea sunetelor de avion pentru a-l convinge pe micuț să mănânce. Din contra, el crede că este bine să-i fie oferite mai multe variante de alimente sănătoase, după care să fie lăsat să aleagă de unul singur, fără să existe pedepse sau presiune din partea părintelui.
Atitudinea lui este una relaxată în ambele cărți, lucru pe care încearcă să-l transmită și părinților când vine vorba de alimentația copiilor.
El povestește în primul volum și despre experiențele sale ca tată. „În urmă cu câțiva ani, multe dintre numele părinților ajungeau la companiile care produceau mâncare specială pentru copii, așa că într-una din zile am primit acasă mai multe borcane cu preparate pentru bebeluși. Copilul meu nici nu s-a atins de ele. Dar la mine acasă se obișnuiește ca mâncarea să nu se arunce. Așa că am folosit piureul de fructe pe post de marmeladă și mi-a luat mai mult de o săptămână să-l termin. Nici cerealele pentru bebeluși nu erau deloc bune. Dar gustul cel mai rău îl avea mâncarea cu pui și legume. A fost borcanul pe care nu am putut să-l mănânc și l-am aruncat, chiar primul preparat pe care l-am aruncat în ultimii 26 de ani. De atunci nu am mai încercat nici un fel de mâncare special făcută pentru copii și nici nu am susținut folosirea ei”, povestește pediatrul Carlos Gonzalez.
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: rodi-v-amerike.com