Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Evghenii Komarovski: Copiilor de până la un an le e interzis consumul de lapte de vacă

Evghenii Komarovski: Copiilor de până la un an le e interzis consumul de lapte de vacă

Laptele de vacă reprezintă o dilemă a majorității mămicilor, și asta deoarece în legătură cu acest subiect se aud diferite opinii. În timp ce unele susțin că laptele de văcuță de la bunici este natural, sănătos și ajută copiii să crească, altele sunt categoric împotriva consumului de lapte de vacă. Cert este faptul că medicii pediatri moderni nu încurajează nici ei introducerea acestuia în alimentația copiilor.

Specialiștii nu recomandă introducerea laptelui de vacă în alimentația copiilor până la vârsta de un an, iar alții în general până la vârsta de 3 ani. Laptele administrat copiilor de până la un an le poate provoca mai mult rău decât bine. În cazul când mama nu poate să alăpteze, cel mai bine ar fi ca aceasta să folosească laptele praf pentru copii.

Este adevărat faptul că laptele de vacă conține o mulțime de nutrienți, însă pentru copii aceștia sunt prea mulți. Organismul micuților nu este capabil să facă față presiunii în urma consumului de lapte de vacă și nu este capabil să-l asimileze.

Medicul pediatru din Ucraina, Evghenii Komorovski, a analizat comparativ laptele de vacă cu cel matern și a ajuns la următoarele concluzii:

Cantitatea de calciu: în laptele matern este de 25 mg, iar în laptele de vacă este de 120 mg.

Cantitatea de fosfor: în laptele matern este de 13 mg, iar în laptele de vacă este de 95 mg.

Diferența este destul de mare și asta deoarece vițelul are nevoie de mult fosfor și calciu pentru a se dezvolta și a crește mai repede, pe când pentru organismul copilului acesta este un șoc care poate avea urmări grave.

În context, Evghenii Komorovski spune că astfel în intestinul copiilor nimerește o cantitate foarte mare de calciu și fosfor, de 6 ori mai mare decât ar fi normal. Absorbția calciului este un proces mai îndelungat, iar pentru aceasta sunt necesari hormoni tiroidieni, hormoni paratiroidieni, vitamina D și două tipuri de aminoacizi. Aceștia reglează cantitatea de calciu și este absorbit doar atât cât este necesar, restul depozitându-se în zona feselor. Pe când fosforul se absoarbe mult mai ușor, fără a fi nevoie de hormoni și vitamine, în intestin nimerind circa o treime din cantitatea totală.

Astfel, calciul se absoarbe atât cât este necesar, pe când fosforul într-o cantitate mult mai mare. Rinichii încearcă să elimine rapid excesul de fosfor, dar rinichii unui copil mic nu au capacitatea de a elimina fosforul și în același timp să păstreze și calciul. Atunci când copiii până la un an consumă lapte nu primesc calciu, ci invers, îl pierd din organism. Însă acest lucru nu este prestabilit, după vârsta de un an rinichii au capacitatea de a doza cantitatea necesară, metabolismul hidroelectrolitic îmbunătățindu-se, iar laptele de vacă nu mai este dăunător. După vârsta de 3 ani, puteți consuma lapte de vacă atât cât vă doriți, nu aveți absolut nicio restricție.

Laptele de vacă conține foarte puțin fier, ceea ce poate duce la anemie, aceasta fiind cauzată de insuficiența de fier din organism.

Utilizarea laptelui de vacă în primele trei luni de viață crește posibilitatea ca micuții să devină alergici la lapte și la produse lactate.

Laptele de vacă conține foarte mult sodiu, potasiu, clorură de calciu și proteine, ceea ce poate suprasolicita activitatea hepatică și afecta rinichii.

Laptele de vacă nu conține toate vitaminele și mineralele necesare (în special vitamina E, D, C, fier, acizi grași, zinc și fier) necesare pentru a se dezvolta corect în primul an de viață.

După vârsta de un an puteți include laptele de vacă în alimentația copilului, dar nu mai mult de un pahar sau două pe zi. Înainte de a da copilului să bea lapte este absolut necesar sa îl fierbeți .

Foto: itsybitsy.ro

Share:

Articole recomandate