Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Guma de mestecat - periculoasă sau nu pentru copii?

Guma de mestecat - periculoasă sau nu pentru copii?

Guma de mestecat este un produs în jurul căruia  există mai multe mituri, dar care este îndrăgită atât de copii, cât și de cei mai mari. Suntem siguri că te-ai întrebat măcar o dată care sunt efectele negative, dar și pozitive ale acesteia și dacă nu e periculos ca cel mic să mestece gumă.

Guma de mestecat este un produs alimentar făcut din materiale naturale sau sintetice (baza de gumă), conservanți, arome și zahăr sau îndulcitori.

Când un copil poate mesteca gumă?

De regulă, îi poți oferi copilului tău o gumă de mesteca în jurul vârstei de 5 ani, deoarece atunci el înțelege că este important să nu o înghită.

Este în regulă ca cei mici să mestece gumă?  

Prea mult din orice poate fi o problemă. O regulă bună ar fi să îi învățați pe copii să mestece gumă fără zahăr și nu mai mult de una sau două bucăți pe zi, iar atunci când a terminat cu ea să nu o înghită, ci să o arunce imediat. 

Aspecte POZITIVE ale gumei de mestecat:

  • Actul de a mesteca gumă este benefic pentru dinți deoarece mestecatul promovează producția de saliva, care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare din jurul dinților și gingiilor, odată cu neutralizarea acizilor care cauzează cariile dentare.
  • După masă, mestecarea gumei influențează producerea de suc gastric, care ajută ca digestia să se realizeze mai ușor, însă nu e indicată pe stomacul gol.
  • În cazul în care copilul este în avion, telescaun sau telecabină, guma îl poate ajuta să elimine presiunea din urechea mijlocie.

Aspecte NEGATIVE ale gumei de mestecat:

  • Guma îndulcită cu zahăr poate crea carii prin reacția cu bacteriile din placa dentară și produce astfel acizi care erodează smalțul dinților.
  • Tot guma îndulcită nu se dizolvă și se presează pe dinți pentru perioade mai lungi de timp decât bomboanele.
  • Mestecatul în exces poate fi dăunător pentru încheietura maxilarului.
  • Îndulcitorii artificiali din compoziția unor gume încetinesc dezvoltarea copiilor și pot produce tulburări ale sistemului nervos.
  • În compoziția gumelor există diverse tipuri de substanțe chimice sunt responsabile de afecțiuni precum boli ale aparatului bucal, colesterol etc.

Medicii stomatologi recomandă ca guma de mestecat să își păstreze rolul de curățare auxiliară, aplicată doar atunci când nu există posibilitatea unui periaj.

Ce se întâmplă DACĂ copilul ÎNGHITE guma?

În general, ingerarea ocazională a gumiței la copil este inofensivă și în niciun caz nu duce la lipirea mațelor, cum se mai spune, sau stagnarea ei în sistemul digestiv pe o perioadă de 7 ani.

Însă înghițirea unei bucăți mari de gumă de mestecat sau a unora mai mici, dar periodic, poate duce la blocarea tractului digestiv. Se întâmplă în cazuri destul de rare, dar cu cât înghițirea este mai frecventă, cu atât există mai multe șanse de blocaj.

Foto: confectionerynews.com

Share:

Articole recomandate