Lipsa poftei de mâncare la copii: motiv de îngrijorare sau nu?
- 2016-11-07
- 29216
Mulți părinți se plâng pe faptul că cei mici nu au poftă de mâncare. Însă aceasta nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, decât în cazul când lipsa poftei de mâncare este însoțită de o scădere în greutate sau de alte simptome de îmbolnăvire.
CAUZELE lipsei poftei de mâncare pot fi:
1. Un ritm scăzut de creștere
În primul an de viață bebelușii se dezvoltă rapid, de aceea ei mereu vor să mănânce și plâng atunci când le este foame. Însă după această vârstă creșterea copilului este încetinită și unii copii mănâncă mult mai puțin decât anterior. Astfel, între 12 și 18 luni de viață este perfect normală o scădere a apetitului deoarece corpul micuțului nu mai necesită la fel de multe calorii.
2. Schimbarea anotimpului de la rece la cald sau invers
Micuțului îi poate scădea pofta de mâncare în anumite perioade ale anului (vara sau iarna), deoarece apetitul scade sau pofta de mâncare suferă schimbări.
3. Bacterii și virusuri
Cel mai des întâlnite afecțiuni care au un impact deosebit asupra poftei de mâncare la copii sunt: durerea în gât (copiilor le este greu să înghită), diareea, bronșita, infecțiile de la nivelul urechii etc.
4. Erupția dentară
Copiii simt un disconfort sau chiar o durere la nivelul gingiilor atunci când are loc erupția dentară, ceea ce le poate provoca o lipsă a poftei de mâncare.
5. Un aport prea mare de lichide
Apa sau orice alte lichide consumate în cantități mari oferă copilului senzația de sațietate, și de aceea pofta de mâncare scade.
6. Supraîncălzirea
Căldura poate cauza probleme copiilor, aceștia devenind irascibili și refuză să mănânce.
7. Intoleranța alimentară
Sunt foarte mulți copii care au intoleranță la anumite alimente, precum: lapte, ouă, alune etc. Aceste alimente pot provoca copilului: mâncărime, diaree, balonare, vărsături și lipsa poftei de mâncare.
8. Anemia
Anemia este provocată de nivelul de fier redus din organism, simptomele acesteia pot fi: oboseală, irascibilitate și o stare generală de slăbiciune. În cazul în care copilul suferă de anemie, acestuia îi scade apetitul de mâncare.
9. Paraziți intestinali
Paraziții intestinali se transmit foarte ușor la copii datorită nerespectării regulilor de igienă. Printre primele simptome cauzate de apariția paraziților este lipsa poftei de mâncare.
10. Constipația
Constipația este cauzată de tranzitul intestinal neregulat, iar scăderea apetitului de mâncare este unul dintre simptomele acesteia.
11. Tratamentul medicamentos
În cazul în care copilul urmează un tratament medicamentos, este posibil ca să apară efecte adverse printre care ar fi și scăderea apetitului de mâncare. Cel mai adesea se întâmplă în cazul tratamentului cu antibiotice.
Există și o serie de cauze medicale care pot cauza o scădere a poftei de mâncare, destul de rar întâlnite:
- boala hepatică cronică sau insuficiența renală;
- insuficiența cardiacă;
- hepatita HIV;
- hipotiroidism sau chiar cancer etc.
SOLUȚII: Ce poți face ca părinte pentru a motiva copilul să mănânce regulat?
- oferă copilului variate feluri de mâncare;
- lăsați copilul să mănânce singur (dacă el are nevoie de aceasta);
- nu permite copilului să consume dulciuri sau orice altă gustare, pentru a compensa faptul că acesta nu vrea să consume mâncarea de bază;
- consultați medicul de specialitate atunci când observați că micuțul nu vrea să mănânce (mai ales în cazul când acesta începe să scadă în greutate);
- oferiți copilului cantitatea necesară de lichide pentru a-l menține hidratat;
- dații copilului să consume alimente ușor de digerat.
Citește și:
Copilul tău este pretenţios la mâncare? Află câteva şmecherii!
Secretele unui DEJUN SĂNĂTOS: cu ce hrănim copiii dimineața
Foto: razvitie-krohi.ru