Nutrienții care îi ajută pe copii să aibă energie. Ce deficiențe semnalizează oboseala?
- 2019-11-25
- 1946
Copiii în mod normal sunt foarte energici, dar uneori organismul lor are anumite deficiențe și ei sunt tot mai obosiți, mai lipsiți de vlagă. Și nu e neapărat să aibă vreo boală, ci doar trebuie să li se corecteze regimul alimentar. Totuși, dacă starea de oboseală persistă mai mult timp chiar dacă regimul alimentar este adecvat, atunci e cazul să consultați un medic.
Mai jos vedeți ce nutrienți îi asigură energie nesecată celui mic:
Glucoza. Este hrana creierului, deci favorizează concentrarea, dar este și combustibilul necesar pentru a face mușchii să funcționeze. Glucoza este principala sursă de energie pentru fiecare zi. Glicemia scăzută sau hipoglicemia se manifestă prin lipsă de energie și incapacitate de concentrare, oboseală și apatie, precum și o dispoziție proastă.
Glucoza se obține din carbohidrați complecși și se găsește în cereale integrale, legume și leguminoase. Cei mai sănătoși carbohidrați simpli se pot lua din fructe, deoarece sunt însoțiți de vitamine și minerale, în timp ce zahărul sau mierea, de exemplu, nu oferă organismului decât glucoză, deci nu trebuie consumate în exces.
Carbohidrați. Serotonina este un compus chimic care aduce relaxare și crește sentimentul de fericire, îmbunătățind starea de spirit. Serotonina este generată în organism din triptofan, un aminoacid esențial. Nevoia de triptofan se simte, de obicei, când vrem ceva dulce sau făinoase.
Cofeina. Acționează ca stimulent, ameliorează simptomele oboselii și crește senzația de alertă și emoție, deși poate crește și iritabilitatea sau chiar provoca dureri de cap. Se conține în băuturi precum ceai, cafea, cola.
Deficiențe nutritive care favorizează oboseala
În ceea ce privește vitaminele și mineralele, lipsa fierului crește starea de oboseală și senzația de letargie. Lipsa seleniului, care se găsește în carne, pește și nuci, este legată de depresie și schimbări drastice de dispoziție, iar lipsa vitaminelor din grupa B crește iritabilitatea și apatia. Vitaminele din grupa B se găsesc în cerealele integrale și în majoritatea alimentelor de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele, precum și în multe fructe și legume.
Deși, în anumite situații, medicul poate recomanda consumul suplimentar de vitamine, este întotdeauna mai indicat ca aportul corect de vitamine, minerale și macronutrienți să vină dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată.
Sursa: totuldespremame.ro; vadimkurkin.com