Nutriționista Mihaela Bilic ne spune care desert este cel mai dietetic
- 2019-06-19
- 2579
Vara ar fi mai tristă fără înghețată, spune nutriționista Mihaela Bilic. Aceasta adaugă că dacă întrebi un copil ce și-ar dori să mănânce, în 8 cazuri din 10 va spune cartofi prăjiți. Iar dacă nu îi e foame sau are chef de ceva dulce, îți va spune înghețată.
Oare noi, adulții, n-am face aceleași alegeri dacă n-ar exista auto-cenzura impusă de rațiune și dietetică?, întreabă nutriționista pe pagina sa de Facebook. Oare am putea să ne săturăm vreodată de înghețată, să fim indiferenți și imuni la vitrinele frigorifice în care se lăfăie cu nerușinare valuri cremoase și multicolore cu deliciosul desert?
Există o doză maximă admisă de înghețată într-o zi? Îmi vine să spun NU, dacă mă gândesc la anii mei de rezidențiat la Spitalul Universitar, în care mâncam o cutie de înghețată/zi. Asta era cura mea de slăbire autoinventată, pe cât de eficientă, pe atât de plăcută: 600 cal/zi provenite exclusiv din produsul de care nu mă puteam sătura – înghețată cu banane și ciocolată. E adevărat, după câteva luni de astfel de dietă, nu mai mi-au trebuit dulciuri ani la rând.
Să nu vă fie teamă pentru siluetă, înghețata e cel mai dietetic desert, iar plăcerea se dublează pentru că are și consistență cremoasă!
Există o formă ideală pentru înghețată? Eu aș spune că nu contează forma, doar semi-TOPITĂ să fie. Știm cu toții că înghețata cea mai bună e aia la cutie (pentru că e multă), în special când ajungi la fundul cutiei (pentru că e topită). Sigur că și înghețata la cornet sau înghețata pe băț are farmecul ei, dar răsfățul suprem nu-l poți obține decât cu o înghețată la cutie, toată doar pentru tine.
Când trebuie mâncată înghețata? După masă, ca desert, dacă suntem moderați și echilibrați și ne putem limita la 1-2 cupe. Sau în loc de mâncare, ca aliment, pentru păcătoșii excesivi care au dificultăți în a respecta porția corectă. Industrială sau făcută în casă? Industrială îndrăznesc să spun, pentru că doar așa va fi „umflată” cu aer, pufoasă, voluminoasă și mai săracă în calorii. Sau și mai bine să fie artizanală, acel „gelato” de care italienii sunt atât de mândri și care a cucerit tot mapamondul.
Contează ora din zi sau vremea de afară? E sigur că înghețata merge bine la prânz, pe căldură, dar și seara, pe răcoare. Și tot sigur e că se potrivește și cu soarele arzător și cu ploaia liniștitoare. Iar ca locație, ați ghicit: e bună și la mare, și la munte, și în vacanță, și la serviciu, și la școală, și la volan. Dar cea mai bună înghețată e aia din canapea, savurată în timp ce vezi un film sau citești o carte.
Însă cine sunt eu să fac recomandări sau să impun reguli? N-am făcut altceva decât să gândesc cu voce tare (un fel de-a zice) și să confirm ceea ce, probabil, mulți știu/simt/intuiesc: tare faină invenție, înghețata asta, face „chimie” bună cu noi. Iar vorbele lui Hipocrate, părintele medicinii, confirmă încă din Antichitate că ea, înghețata (așa cum exista pe atunci), trezește pofta de viață și creează stare de bine. Deci liber la plăcere… înghețată! Amănuntele le decideți voi.
Sursa: doctorulzilei.ro; facebook.com/mihaelabilic; adevarul.ro