Nutriționista Mihaela Bilic recomandă să nu le oferim copiilor recompense alimentare
- 2017-12-12
- 7572
Deși foarte importantă pentru asigurarea nutrienților necesari, alimentația trebuie să vină la pachet cu o atitudine relaxată din partea părinților. Pentru că sănătatea emoțională joacă un rol la fel de important ca o hrană densă din punct de vedere nutrițional, susține dr. Mihaela Bilic. Problemele de greutate de la maturitate vin de foarte multe ori din copilărie și au la bază stări emoționale. De aceea, recomandarea este să alinăm disconfortul copiilor altfel decât prin recompense alimentare. Să îi învățăm pe copii să gestioneze în alte feluri disconfortul, pentru că „emoțiile se trăiesc, nu se mănâncă”, ne atrage atenția Mihaela Bilic.
Preocuparea excesivă a părinților față de ce, cât și cum mănâncă un copil nu face bine. Atitudinea părinților pune o amprentă foarte puternică asupra percepției copiilor. Pentru cei mai mulți părinți, a controla alimentația copilului lor este o chestiune de viață și de moarte și nu ar trebui să fie așa. Copiii învață despre mâncare încă de când încep să meargă în de-a bușilea și împart lumea în comestibilă și necomestibilă. Rolul părinților în această călătorie exploratorie este doar de a ghida copilul.
Mihaela Bilic recomandă ca părinții să aibă încredere în instinctul copiilor pentru că aceștia din urmă preiau emoțiile. În plus, părinții sunt cei care modelează comportamentul viitor al copiilor față de alimentație. Momentul mesei trebuie să fie plăcut, plin de emoții pozitive. Concentrarea trebuie să fie pe actul în sine, fără alte lucruri care să distragă. La masă nu se discută lucruri negative, nu se fac reproșuri, nu se folosesc aparate electronice. Copilul trebuie să învețe să savureze mâncarea și să folosească acest prilej numai pentru a se hrăni, fără alte distrageri.
Copiii care nu mănâncă alimentele nou introduse, nu o fac neapărat pentru că nu le place gustul, ci pentru că nu acceptă cu ușurință noutatea. Recomandarea nutriționistei este ca unui copil să i se ofere trei mese principale și două gustări. Copilului i se oferă și nu va fi forțat să mănânce. Este important ca mesele principale să asigure copilului elemente nutritive, și gustările să rămână ceea ce sunt, gustări. Copiii trebuie să mănânce proteină animală, grăsimi saturate de bună calitate, lactate, legume și fructe. Copiii cresc din grăsimi și au nevoie de ele pentru a-și dezvolta sănătos sistemul nervos. Lactatele degresate nu sunt recomandate copiilor, iar cerealele pot fi oferite celor mici, dar cu atenție la cele integrale, care pot leza stomacul sensibil al copilului. Ele au un rol mecanic, a mai precizat specialistul.
„Moderația” este cuvântul cheie al recomandărilor Mihaelei Bilic. Zahărul este cel mai sărac dintre gusturi, iar el devine atractiv în combinație cu alte alimente. Într-o prăjitură, ne place combinația dintre zahăr și ingredientele adăugate.
Mihaela Bilic a spus că un copil, la fel ca și adultul, trebuie să consume de cel puțin două ori pe săptămână pește, de orice fel. Leguminoasele sunt o altă sursă de proteine valoroase și care nu mai sunt atât de prezente în alimentația modernă. Cultural și tradițional, populația din zona noastră a mâncat multe leguminoase, o importantă sursă de proteine, la fel cum alte regiuni consumă alte alimente din moși strămoși.
Informații: totuldespremame.ro
Foto: revistatango.ro