Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic stomatolog despre scrâșnitul dinților (bruxismul) la copii: de ce apare și cum se poate trata?

Medic stomatolog despre scrâșnitul dinților (bruxismul) la copii: de ce apare și cum se poate trata?

Bruxismul este termenul medical pentru scrâșnirea dinților sau strângerea maxilarelor. Mulți copii au această problemă: aproximativ 3 din 10 copii scrâșnesc în timpul somnului, dar, spun experții, cei mai mulți trec peste această problemă după ce mai cresc.

Din ce cauze apare bruxismul?

Experții nu sunt întotdeauna siguri de ce apare bruxismul la copii. În unele cazuri, copiii pot scrâșni deoarece dinții de sus și cei de jos nu sunt aliniați corect. Alții o fac ca răspuns la durere, cum ar fi din cauza unor dureri de urechi sau de dinți (copiii ar putea scrâșni din dinți ca o modalitate de a ușura durerea, la fel cum ar putea freca un mușchi dureros). Mulți copii scapă de această problemă, însă, odată ce cresc.

Stresul (tensiunea nervoasă sau furia) este o altă cauză a scrâșnitului dinților. De exemplu, un copil s-ar putea îngrijora din cauza unui test la școală sau de o schimbare petrecută acasă (cum ar fi, apariția unui frate). Chiar și o ceartă minoră cu părinții sau cu alți membri ai familiei poate provoca suficient stres pentru a duce la scrâșnitul dinților în timpul somnului.

Unii copii hiperactivi au, de asemenea, bruxism, iar în unele cazuri, copiii cu alte afecțiuni medicale (cum ar fi paralizia cerebrală) sau care iau anumite medicamente pot dezvolta bruxism.

Multe cazuri de bruxism rămân nedetectate și nu au efecte negative asupra copilului, în timp ce altele provoacă dureri de cap sau de urechi. În general, însă, obiceiul de a scrâșni din dinți noaptea este mai deranjant pentru ceilalți membri ai familiei din cauza sunetului neplăcut, decât pentru persoana cu bruxism.

În unele cazuri, scrâșnitul nocturn al dinților le poate afecta smalțul sau le poate crește sensibilitatea la temperatură. De asemenea, bruxismul poate provoca dureri faciale severe și probleme maxilare, cum ar fi disfuncția articulațiilor temporo-mandibulare.

Cum se diagnostichează bruxismul?

O mulțime de copii care scrâșnesc din dinți noaptea nu sunt conștienți de acest aspect, așa că de cele mai multe ori frații sau părinții identifică problema. Dacă se aud scrâșnete când copilul doarme sau dacă se plânge de durere la nivelul maxilarului după ce se trezește dimineața ori are dureri la mestecat, e posibil să sufere de bruxism.

E indicată în acest caz o vizită la medicul stomatolog. Acesta va examina dinții pentru a observa dacă există o uzură neobișnuită și va pulveriza aer și apă pe dinți pentru a verifica sensibilitatea acestora. Dacă se constată daune, dentistul poate adresa copilului câteva întrebări, despre cum se simte înainte de culcare, dacă e îngrijorat sau speriat de ceva care se întâmplă acasă sau la școală sau dacă este supărat pe cineva.

Examinarea îl ajută pe medic să observe dacă e vorba de o cauză anatomică (de exemplu, dinți nealiniați) sau psihologică (stres) pentru a recomanda un plan de tratament eficient.

Cum se tratează bruxismul?

Majoritatea copiilor scapă de bruxism pe măsură ce cresc, dar ținerea sub observație de către părinți și vizitele la stomatolog pot ține problema sub control până când aceasta se rezolvă.

În cazurile în care scrâșnitul dinților provoacă dureri faciale sau deteriorarea dinților, medicul stomatolog pot prescrie o gutieră (asemănătoare cu acel element de protecție pe care îl poartă boxerii în gură); aceasta este ca o folie transparentă, rigidă, care se mulează perfect pe dinți și se poartă în timpul somnului pentru ca persoana să nu mai poată scrâșni.

În cazul în care bruxismul este cauzat de o îngrijorare sau o spaimă, părinții trebuie să facă tot posibilul să ajute copilul să se calmeze și să se relaxeze, cu atât mai mult înainte de culcare. Copilul poate avea nevoie să fie ascultat: părinții trebuie să întrebe copilul ce îl supără și să găsească o modalitate de a-l ajuta. Dacă părinții nu se simt suficient de pregătiți pentru a ajuta copilul, e indicat să ceară sfatul unui terapeut.

De asemenea, pentru relaxare, celor mici le pot fi utile seara o baie caldă înainte de somn sau să asculte câteva minute de muzică liniștitoare.

Cum îți poți ajuta copilul să doarmă mai bine?

Unele studii arată că scrâșnitul dinților în timpul somnului la copii este asociat cu un comportament diurn mai retras (copilul nu se implică prea mult în activități cu alți copii sau are probleme de adaptare la școală). Deși nu se poate spune că scrâșnitul dinților cauzează aceste probleme, poate exista o conexiune între toate acestea. Ce poți face, ca părinte, pentru a-ți ajuta copilul să doarmă mai bine?

  • Rezervă-ți 10 până la 30 de minute pentru a-ți pregăti copilul să doarmă în fiecare seară. Mai ales cei mici au nevoie ca părintele să le citească o poveste sau pur și simplu să interacționeze cu ei și să îi asculte dacă au ceva de povestit. Oricât de obosiți ar fi, părinții nu trebuie să lase televizorul, computerul sau jocurile video să le ia locul.
  • Nu lăsa copilul să se uite la programe TV, filme și jocuri video care nu sunt potrivite pentru vârsta lui.
  • Înainte de culcare, nu îi oferi copilului să mănânce sau să bea ceva cu cofeină (ciocolată, băuturi răcoritoare etc.) ori alte stimulente. Chiar dacă îi place foarte mult să mănânce ciocolată, de exemplu, obișnuiește-l să o consume mai degrabă în cursul dimineții, nu seara - în acest fel îi formezi și obiceiuri sănătoase pentru viitor. Dacă cel mic insistă că vrea ciocolată seara, spune-i că nu mai este și că dimineața te vei duce să cumperi.
  • Copilul trebuie să doarmă suficient și bine. Nu îi lăsa în cameră telefoane sau televizor. Valoarea somnului poate fi măsurată prin fața zâmbitoare a copilului, natura fericită și energia naturală pe care o are a doua zi. Un copil obosit poate avea probleme de dezvoltare sau de comportament. Problemele de somn ale unui copil pot provoca, de asemenea, stres inutil pentru părinți și alți membri ai familiei care vin în contact cu el. 

Părinții care suspectează că micuțul ar putea suferi de o tulburare de somn sunt încurajați să ceară sfatul medicului pediatru al copilului sau al unui alt medic specialist în probleme de somn.

Medic stomatolog, Dr. Carmen Trufas

Sursa: doc.ro

 

 

Share:

Articole recomandate