Copilul tău este pretenţios la mâncare? Află câteva şmecherii!
- 2015-03-02
- 8806
Multe mame cunosc subiectul: copilul vrea să vadă în farfuria sa anumite produse, de obicei simple şi nu totdeauna ideale după conţinutul de minerale, vitamine etc. În topul preferinţelor picilor sunt crenvuştii, pastele cu brânză sau caşcavalul şi cartofii. Spre mirarea noastră, copiii niciodată nu protestează la astfel de delicii, însă, cum încerci să diversifici meniul, întâmpini o rezistenţă dură.
De ce face mofturi?
- Conservatorismul este propriu vârstei copilului şi se va extinde şi în alte domenii în viaţa lui. Micuţul doreşte să i se deruleze existenţa după acelaşi scenariu şi orice schimbare îi creează disconfort. Copiii fricoşi şi nervoşi sunt cei mai deranjaţi. Cum să-l ajutăm? Mai întâi, prin exemplu. Mirarea, bucuria, interesul faţă de tot ce e nou – iată ce trebuie să vadă micuţul în ochii noştri. Devino tu un copilaş curios şi piciul te va urma.
- Uneori refuzul de a mânca ne arată că piciul nostru vrea să fie independent. Chiar dacă ieri era mâncarea sa preferată, copilul ne arată că are dreptul de a alege şi a decide. Respectă-i pornirile şi nu insista că eşti şeful. Ascultă-l, permite-i să aleagă altceva, dar stabiliţi împreună câteva reguli pe care ulterior să le urmaţi.
- Şi dezvoltarea fizică a piciului influenţează refuzul de a mânca. În al doilea an de viaţă, creşterea copilului nu mai este atât de rapidă ca în primul an. De aceea şi pofta de mâncare poate scădea. Micuţul nu trebuie să pape mult, ca să se simtă bine. La această vârstă are nevoie mai mult de joacă şi de activitate fizică, decât de dezvoltarea calităţilor de gurmand.
- Ultimul motiv de respingere a unor bucate poate fi gustul intens al preparatelor. Copiii sensibili nu acceptă mirosurile puternice.
Şmecherii şi TACTICI de victorie
Micşorează porţia
Iată o regulă simplă: serveşte-i jumătate de hrincă de pâine, legume cât încap în palmă, o bucăţică de cărniţă cât o cutie de chibrituri şi a treia parte dintr-un măr. Oferă-i câteva feluri de bucate la alegere şi nu te deranja cât mănâncă. Micuţul va primi substanţele necesare, dacă va servi din toate câte puţin.
Treptat introdu produse noi
Nu intra în capcana lui, dacă ştii că cere doar paste. Propune-i zilnic diferite produse şi nu dispera când nu acceptă. Fii insistentă. Cea mai bună metodă este să-i oferi puţină mâncare nouă în combinaţie cu cea deja cunoscută de el.
Stabileşte un regim de alimentare
Picii până la un an trebuie să mănânce în mediu la fiecare 3,5 ore. Nu-i oferi mese intermediare, chiar dacă crezi că nu a mâncat suficient. Cel puţin, ai grijă ca gustările între mese să fie minim de 2 ore şi să cuprindă fructe, legume, biscuiţi sau caşcaval cu fracţie mică de grăsime.
Serveşte-i drept exemplu
Dacă vrei copilul tău să pape fructe, legume, lapte – fă acelaşi lucru. Şi nu uita – nu-i promite niciodată îngheţată pentru faptul că a mâncat varză de mare. Piciul va înţelege că şi tu o consideri deloc gustoasă.
Gătiţi împreună
Dacă copilul tău e mai măricel, lasă-l să te ajute la bucătărie, creaţi ceva uşor, sănătos şi "arătos". Motivaţia copilului, de a gusta din ceea ce a făcut cu propriile mânuţe va fi mai mare.
Inventeaza nume ciudate
Inventează o denumire haioasă, care îi va atrage atenţia şi îl va conduce într-o lume de poveste. Te poţi inspira din poveşti sau desene animate. , care i se va parea mult mai atragatoare decat altele.
Citeşte şi:
Magie în farfurie: Aşa îşi convinge fiica să mănânce fructe!
Foto: www.sabah.com.tr