Odoraș.

Odoraș.

Linex

Cum întărim sistemul imunitar la bebeluși? Sfaturi de la specialist

Cum întărim sistemul imunitar la bebeluși? Sfaturi de la specialist

Viroză. Febră. Năsuc înfundat. Tuse și stare de agitație. Orice mămică își dorește să-și protejeze bebelușul de aceste „vrăjitoare”, să-l țină într-un bol de sticlă, departe de ele. Pare imposibil, dar, dacă are „armele” necesare, o mămică poate construi un sistem imunitar puternic... aproape ca un bol de sticlă. Pediatrul este cel care face instructajul, dar nici măcar el nu poate garanta o „armată” infailibilă.

Cum vine sezonul rece, cum „înfloresc” virozele. Multe mămici se sperie și își țin copiii cât mai mult în casă, considerându-i astfel protejați de ele. Însă aceasta nu este deloc o soluție pentru că organismul are nevoie de mișcare în aer liber pentru a oxigena celulele.

Laptele matern versus laptele praf în lupta cu răceala

Diferă sistemul imunitar la bebelușii care sunt alăptați artificial față de cei care beneficiază de laptele matern? „Sistemul imunitar este la fel la naștere pentru toți copiii”, spune dr. Rodica Lazăr Contes, medic pediatru. „Mama, prin alăptare, îi oferă imunitatea ei, dar laptele praf nu are de unde să-i ofere sugarului imunitate”, mai explică ea.

Indiferent de alăptare, în primele 6 luni de viață, bebelușul are imunitate de la mamă, dobândită cât timp a fost în pântec. Dar cel care este hrănit cu lapte matern, primește în continuare protecție imunitară de la mama. În prezent, producătorii de lapte praf încearcă să compenseze această lipsă prin adăugarea de probiotice.

„Copiii alăptați la sân nu dezvoltă forme urâte de boală” (dr. Rodica Lazăr Contes, medic pediatru)

Bebelușul care are frați în colectivitate, este în pericol să răcească mai repede întrucât fratele mai mare îi poate aduce cu ușurință diverși germeni. În acest caz, mămica trebuie să fie și mai atentă la întărirea sistemului imunitar al sugarului. 

 

Recomandări medicale pentru întărirea sistemului imunitar

Pentru bebelușii mai mici de 6 luni:

• Vitamina C naturală (picături) și Vitamina D (picături)
remedii naturale imunocorectoare, de ex. comprimatele Engystol câte 1 pastiluță pe zi (cu 15-20 minute înainte sau cu 1 oră după mese) timp până la o lună. După pauză de 7 zile, cursul se poate de repetat (este posibilă sfărâmarea comprimatului până la obținerea pulberii și dizolvarea acesteia într-o cantitate mică de apă (pentru a fi mai ușor administrat copiilor)
• Vaccinurile din schema națională plus cele opționale

După vârsta de 6 luni:

• Vitamina C naturală (picături) și Vitamina D (picături)
• Engystol (se va menține în cavitatea bucală până la dizolvare sau se dizolvă în apă înainte de administrare) 


• Vaccinurile din schema națională plus cele opționale
• Siropuri pe bază de plante

Unele mămici le dau citrice bebelușilor pentru un aport de vitamina C. Însă aceasta nu este suficient. Pediatrul recomandă să fie completat cu soluție de vitamina C din farmacie.

 • 5 picături de vitamina C au concentrația unui kilogram de portocale.  

Recomandări înainte de intrarea în colectivitate:
• Să consulte medicul pediatru, pentru a face o schemă personală de întărire a imunității (el știe mai bine ce sensibilități are copilul), în care îmbine medicina clasică (vaccinuri obligatorii, vaccinul antigripal după vârsta de 6 luni, vaccinuri opționale) cu cea naturistă (comprimate pentru activarea imunității și prevenirea infecțiilor respiratorii virale acute, siropuri de plante, vitamine).

„Viroza în sine este o formă de imunitate spune”, dr. Rodica Lazăr Contes, medic pediatru.

Sistemul imunitar la bebeluși se dezvoltă în primul an de viață, dar abia după al doilea an de grădiniță copilul își construiește imunitatea mai bine. Mămicile pot întări acest sistem imunitar cu ajutorul medicinii clasice îmbinate cu medicina tradițională, dar nu-l pot face infailibil. „Nu poate să promită nimeni că nu va răci copilul niciodată”, subliniază și dr. Rodica Lazăr Contes, medic pediatru.

Share:

Articole recomandate