Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Recomandările OMS: cantitatea de fructe și legume pe care trebuie să o mănânce un copil pe zi

Recomandările OMS: cantitatea de fructe și legume pe care trebuie să o mănânce un copil pe zi

Organizația Mondială a Sănătăți atrage atenția de fiecare dată că la nivel global nu se consumă suficiente fructe și legume, nu doar în rândul copiilor, ci și al adulților. Spre exemplu, potrivit portalului tematic totuldespremame.ro, statul vecin, România, se clasează pe ultimul loc între statele UE la capitolul consumului de fructe și legume.

Fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, avem nevoie de o varietate de fructe și legume în fiecare zi, atât crude, cât și gătite. Doza recomandată de fructe și legume pentru copii depinde de vârsta pe care o au, de apetit și de nivelul de activitate fizică. Însă, există totuși o cantitate de bază în jurul căreia ar trebui să ne învârtim.

Vârsta        Fructe       Legume

1-2 ani       ½ porții     2 – 3 porții
2-3 ani       1 porție      2 ½ porții
4-8 ani       1 ½ porții  4 ½ porții
9-11 ani     2 porții      5 porții
12-18 ani   2 porții      5 ½ porții

O porție de fructe este echivalentul a aproximativ 150 de grame. Un măr de mărime medie, o piersică, o ceașcă de fructe tocate sau 1 lingură și jumătate de fructe uscate.

O porție de legume înseamnă 75 de grame de legume, adică o ceașcă de legume tocate, o jumătate de cartof mediu, o mână de salată verde, o lingură și jumătate de legume gătite (fasole, mazăre, linte).

De menționat e că fructele proaspete sunt mai sănătoase decât sucul de fructe. Un fruct proaspăt, pe lângă faptul că are în compoziția sa fructoză, un zahăr natural care îi dă gustul dulce, conține și multe vitamine, minerale și fibre, ceea ce face ca acesta, consumat ca atare, să fie mult mai nutritiv și sățios decât un pahar cu suc proaspăt de fructe.

Un pahar mic de suc îi oferă copilului doza recomandată de vitamina C, dar și mult zahar. Din păcate, multor copii le plac foarte mult sucurile de fructe, mai mult decât să consume fructele întregi, lucru care contribuie la predispoziția către o greutate corporală excesivă.

 

Foto simbol: soumae.org

Share:

Articole recomandate