Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Secretele unui DEJUN SĂNĂTOS: cu ce hrănim copiii dimineața

Secretele unui DEJUN SĂNĂTOS: cu ce hrănim copiii dimineața

 

Fiecare dimineață trebuie să înceapă cu zâmbetul pe buze și cu un mic dejun sănătos. Acesta ajută copiii să își formeze obiceiuri alimentare sănătoase, îmbunătățește memoria, capacitatea de concentrare și reduce hiperactivitate. Pe când copii care nu mănâncă dimineața sunt mai predispuși ca în timpul zilei să se simtă obosiți, agitați și irascibili.

 

Cum trebuie să fie un mic dejun sănătos

1. Micul dejun nu trebuie consumat imediat după trezire, dar nici mai târziu de o oră după aceasta.

Între timp copilul își poate face rutina de dimineață, să se spele pe dinți și să facă gimnastică, ceea ce îi va spori pofta de mâncare;

2. Micul dejun trebuie să fie consistent, bogat și sănătos.

Un ceai și o tartină, nu este cea mai bună variantă pentru un mic dejun, astfel copilului i se va face foame chiar de la prima lecție;

3. Un mic dejun complet ar trebui să conțină:

- proteine – carne, brânză, ouă, lapte, nuci;

- celuloză – tărâțe de grâu, pâine, cereale (hrișcă, orz, ovăz);

- legume – morcovi, varză, roșii;

- ierburi proaspete;

- fructe uscate;

- grăsimi (în dependență de sănătatea copilului);

- glucide;

- vitamine.

 

Exemple de mic dejun, care pot fi preparate atât pentru copii, cât și pentru întrega familie:

- Ouă fierte/omletă cu legume, cu carne fiartă sau cașcaval;

- Clătite cu brânză, cașcaval sau cu umplutură de carne;

- Budincă din brânză de vaci / brânză proaspătă de vaci, cu fructe;

- Terci după preferințe, care poate fi consumat cu puțin unt sau fructe;

- Lapte, ceai, compot;

- Fructele se pot consuma după micul dejun sau ca adaos în terci sau brânză.

 

Produse care trebuiesc evitate la micul dejun

- Nu se permite consumul de dulciuri sau copturi dimineața. Acestea vor fi o adevărată greutate pentru stomac, și chiar poate duce la îmbolnăvirea pancreasului;

- Evită să consumi suc la micul dejun. O alternativă a acestuia pot fi fructele proaspete, dar numai după ce copilul a mâncat;

- Iaurturile și alte produse similare nu sunt recomandate dimineața. Acestea pot fi consumate în a doua jumătate a zilei;

- Cafeaua nu se permite copiilor până la 12 ani;

- Biscuiții și orice alimente uscate ar fi bine de evitat, acestea conțin mult zahăr și puține elemente nutritive benefice pentru organism. Ele dau o senzație de sațietate de scurtă durată.

- Ar fi bine să înlocuiți fulgii de cereale cu terciuri naturale.

 

De ce este important micul dejun

- Un mic dejun complet și sănătos te poate încărca cu energie pentru toată ziua;

- Copilul va fi mai atent la lecții, mai concentrat și va putea cu ușurință să rețină informația nouă;

- Consumat în fiecare zi, micul dejun te poate ajuta să eviți anumite probleme de sănătate, cum ar fi cele ale: tractului digestiv, inimii sau vaselor sangvine;

- Micul dejun este singura masă a zilei care îți permite să mănânci aproape tot ceea ce îți dorești. Produsele alimentare consumate dimineața se vor digera pe parcursul zilei, astfel seara te vei simți mai ușor și fără exces de greutate. Iar copiilor le va fi mult mai simplu să lupte cu foamea pe parcursul zilei.

 

La școală un copil flămând cumpără ceea ce poate fi ușor de mâncat, cum ar fi: biscuiții, ciocolate sau chifle. Aceste alimente dau copiilor senzație de sațietate, fapt pentru care copiii nu doresc să mănânce la prânz. Acest regim alimentar poate duce la grave probleme de sănătate. De aceea este foarte important ca copilul să consume corect micul dejun, asftel acesta se va ține sătul până la prânz, și va fi mai puțin tentat să cumpere produse alimentare nesănătoase.

Foto: hotelvilladelparco.net; eatermagazine.ro

Share:

Articole recomandate