Hainele la mâna a doua pentru copii: ce cred părinţii şi ce recomandă medicul
- 2018-01-30
- 4084
Nu puțini sunt părinții care propun spre vânzare lucrurile și hainele copiilor lor după ce aceștia nu le mai folosesc. Pe internet găseşti diverse grupuri unde părinţii îşi pot procura sau pot vinde hăinuţe și accesorii pentru odraslele lor, la preţuri mai convenabile decât le-ar cumpăra noi. În acest context am decis să vedem ce păreri au părinții despre hainele la a doua mână, dar și dacă există recomandări din partea specialiștilor.
Dacă îi întrebi pe unii părinți ce părere au despre hainele second-hand, cei mai mulți îți vor recomanda să nu cumperi haine pentru copii din astfel de magazine sau grupuri online. Motivele sunt: articolele de îmbrăcăminte au fost purtate anterior, au bacterii, nu sunt dezinfectate etc. Adevărul e că toate hainele, indiferent de locul din care sunt achiziționate, trebuie spălate şi dezinfectate acasă, chiar și cele noi. Pe de altă parte sunt părinţii care nu văd o problemă în achiziţionarea pieselor vestimentare la mâna a doua, ba mai mult, sunt mulţumiţi de ofertele apărute şi le procură fără nici o grijă.
„Din punctul meu de vedere e foarte convenabil să cumperi haine la mâna a doua şi atunci când ai copii mici. Ei murdăresc repede şi cresc repede. Îmi place să cumpăr haine second hand, căci ca să le cumpăr noi ar fi destul de costisitor pentru mine. În magazinele second hand găsesc o mulţime de piese vestimentare de calitate foarte bună”, povesteşte o mămică, dar care a preferat să nu-i publicăm numele.
Întrebată ce părere are despre hainele second-hand pentru copii, medicul de familie Valentina Bădărău atenţionează părinţii să fie precauţi atunci când le procură. „Nu le recomand părinţilor să procure lenjerie de corp copiilor, indiferent dacă au fost sau nu dezinfectate, ar fi bine să ia în calcul asupra faptului că hainele second-hand pot provoca boli ale pielii și nu numai. La importul acestor haine trebuie verificat dacă au fost deparazitate cu substanțe speciale pentru a fi dezinfectate. Pe de altă parte, chiar și substanțele cu care sunt dezinfectate și curățate hainele second hand pot cauza probleme. Spre exemplu, formolizarea poate produce iritații serioase ale pielii și uneori chiar intoxicații grave persoanelor mai sensibile”, spune medicul.
Din piață, magazin sau din second-hand trebuie să aveți același principiu: spălatul rufelor înainte de a le purta. Fiind vorba de hăinuțele pentru cel mic, cu atât mai mult trebuie să aveți grijă de acest aspect.
Foto simbol: olx.kz; irr.kz; vseodetyah.com