Cum îl învățăm pe copil să fie disciplinat?
- 2021-01-28
- 3074
Autocontrolul a fost definit în nenumărate feluri de-a lungul timpului, de la autodisciplină, la voință sau la conștiinciozitate.
Pentru preșcolari este normal ca nivelul de autocontrol să fie scăzut și să aibă nevoie de mult ajutor și de multă răbdare din partea părinților pentru a și-l dezvolta. După 7 ani copiii pot avea rezultate din ce în ce mai bune în ceea ce privește controlul propriului comportament.
Acest lucru este foarte important, pentru că copiii cu abilități bune de autoreglare tind să fie mai motivați și mai bine pregătiți din punct de vedere academic decât cei ai căror autocontrol e mai redus. Un autocontrol mai mare înseamnă și un vocabular mai bogat și rezultate mai bune la teste.
Iată ce ar putea face părinții ca copiii lor să aibă un autocontrol mai bun:
- Acordă atenție nevoilor copiilor: ia-l în brațe când are nevoie, cuprinde-l; oferă-i mâncare dacă cere; ajută-l să se calmeze când e necesar; urmărește-i necesitățile.
- Ajută-l să țină minte ce are de făcut.
- Folosește jocuri care exersează autocontrolul.
- Oferă-i un model de autocontrol.
Dar și copiii se pot autodisciplina! Cum? Vedeți sugestiile de la Gabriel Țușco și Gabriela Gujuman:
Gabriela Gujuman este o fetiță foarte delicată, cu maniere aristocrate înnăscute. Cine o cunoaște, confirmă că nu mint, când zic că Gabriela este fetița care adoră rochițele, părul lung ondulat și coronițele de flori vii, purtate mândru în zilele obișnuite de vară...
Pentru că eleganța cere întotdeauna și grație, Gabriela face de doi ani, intensiv, dans sportiv la Clubul Step-up, clasa Domnului Daniel Graur. În acest timp a adunat în palmaresul său toate premiile posibile și imposibile: circa 20 de medalii, 30 de diplome, 4 cupe și asta nu e tot.
Datorită acestei pasiuni, Gabriela a însușit la propriu geografia Moldovei dar și a țărilor vecine, pe care le-a vizitat datorită competițiilor la dans sportiv.
Fetița de doar 9 anișori este o elevă foarte disciplinată în clasa a 3-a a Liceului Teoretic român spaniol Miguel de Cervantes. Ea nu are nici o problemă la capitolul autocontrol.
Este foarte responsabilă în toate, mai ales de când mama i-a realizat cel mai mare vis al său – Un Frățior, un suflețel nou în casă, pe care Gabriela să-l dădăcească ca pe o jucărie adevărată.
Dacă doriți să vedeți în carne și oase un copilaș de doar 10 ani, foarte disciplinat, ordonat, păi să știți că acesta este Gabriel Țușco!
Are un program zilnic atât de vast și de interesant... cu siguranță mulți maturi l-ar invidia.
Bunăoară Gabriel, deși este elev în clasa a treia, studiază concomitent două limbi străine: limba engleză și limba chineză. Este pasionat de robotică și IT. Timp de doi ani deja frecventează cursuri suplimentare de studiere a acestor disciplini, iar la un concurs de robotică a luat chiar locul Întâi.
Băiatul găsește timp și pentru prietenii din curte, iar jocurile preferate sunt fotbalul și parcur-ul. Dar cele mai interesante distracții le inventează cu surioara sa mai mică Sofia-Petra de doar 4 anișori, pe care o soarbe din ochi, de dragă ce-i este.
Pentru ea, El construiește palate adevărate, (deocamdată din plapume), ca din povești, pline de vise, fericire și zâmbete copilărești. Va veni o zi însă, când, după multe studii de robotică, Gabriel îi va construi Sofiei un castel adevărat, tot plin de zâmbete și fericire!