Care este vârsta la care copilul tău poate merge singur la şcoală?
- 2015-09-26
- 7726
Dacă ai un şcolar, la sigur te-ai întrebat măcar o dată: „Când pot să îl las să meargă singur la şcoală?”. Răspunsul acestei întrebări nu este cel mai simplu şi nu se limitează la o cifră care ar desemna vârsta la care îl poţi lăsa singur să meargă la şcoală.
Cel mai simplu mod de a te asigura că micuţul tău este pregătit să meargă singur la şcoală este testul cu 12 întrebări, care îţi poate arăta cât de bine s-ar descurca micuţul tău fără adulţi prin preajmă.
1. Copilul este capabil să ţină cont de sentimentele/stările sale atunci când cineva îl face să nu se simtă în largul său?
2. Ca parinte, te simţi îndeajuns de puternică pentru a-ţi asculta copilul, chiar şi atunci când îţi povesteşte despre o experienţă extrem de neplăcută prin care a trecut la un moment dat?
3. Copilul tău ştie că este în regulă ca, în anumite situaţii, să-i respingă şi să se apere de adulţi?
4. Copilul ştie că este în regulă să refuze?
5. Ştie cum să ceară ajutor la nevoie?
6. Copilul ştie la cine să apeleze atunci când are nevoie de ajutor?
7. Copilul are capacitatea de a descrie un anumit pericol?
8. Ştie că este ok să lovească sau chiar să rănească atunci când se simte în pericol şi că tu vei putea suporta eventualele consecinţe ce ar deriva dintr-o asemenea situaţie?
9. Copilul ştie că nu este ceva rău în a face gălăgie, în a ţipa sau a fugi?
10. Copilul tău ştie faptul că, atunci când o persoană străină încearcă să-l convingă să meargă într-un anumit loc, este indicat să ţipe cât poate de tare, spunând: "Această/ acesta nu este mama mea/ tatăl meu!" (astfel va atrage atenţia celor din jur şi are şanse să fie ajutat)
11. Ştie că, în cazul în care cineva îi spune: "Nu ţipa", este bine să reacţioneze exact invers?
12. Copilul este suficient de puternic astfel încât să poată rezista tentaţiei de a urma o persoană străină, indiferent de lucrurile cu care aceasta l-ar putea atrage?
Cum îţi pregăteşti copilul pentru a merge de unul singur la şcoală?
1.Specialiştii consideră că copii sunt pregătiţi să meargă singuri la şcoală în jurul vârstei de 10 ani, însă această cifră nu este bătută în cuie. Nu uita că există o diferenţă între copii în ceea ce priveşte maturitatea lor. Faptul că un copil de vârsta copilului tău merge de unul singur la şcoală, nu este un motiv suficient pentru a decide să faci şi tu acelaşi lucru.
2.Un copil este pregătit să meargă de unul singur la şcoală atunci când deja se simte că este responsabil în mai multe însărcinări. Pentru ca să îţi dai seama dacă e responsabil, puneţi următoarele întrebări: Îşi face toaleta singur? Are grijă de lucrurile personale? Îşi pregăteşte singur ghiozdanul? etc.
3.Psihologii atrag atenţia părinţilor de a lua în vedere şi gradul de dezvoltare al copilului, inteligenţa, capacitatea de a înţelege şi de a respecta anumite reguli.
4.Copiii sunt foarte diferiţi: unii ard de nerăbdare să meargă singuri la şcoală, pe alţii însă nu îi prea încântă această idee. Sarcina ta este să îl pregăteşti pentru acest moment de pe la 6 ani.
5.Copil tău poate merge singur la şcoală doar în cazul în care cunoaşte regulile de bază ale circulaţiei, de exemplu, cum să traverseze strada, identificarea şi interpretarea corectă a culorilor semaforului etc. Chiar dacă copilul tău îşi exprimă dorinţa de a merge de unul singur la şcoală şi pare a fi independent, însă nu are mai mult de 8 ani, psihologii recomandă să mai tărăgănaţi acest pas, deoarece copilul nu este încă suficient de dezvoltat pentru a reacţiona corect la situaţii periculoase.
6.Înainte să îl laşi să meargă de unul singur la şcoală, propune-i pentru început drumuri scurte, până la magazin de exemplu şi vezi cum se descurcă.
7.Un alt capitol important este interacţiunea cu străinii. Ai grijă să îi explici copilului tău cum trebuie să reacţioneze în unele situaţii în care cineva îl abordează şi cum trebuie să se comporte.
8.Asigură-te că te poate contacta şi îl poţi contacta. Învaţă-l să te sune atunci când are probleme şi telefonează-l şi tu din când în când pentru a te asigura că e bine.
9. Sugerează-i cui să ceară ajutorul. Recomandă-i că, în cazul în care va fi nevoie, să ceară ajutorul unui poliţist, jandarm sau unei persoane cu copii. Este mai sigur să acţioneze astfel decât să meargă la prima persoană care îi iese în cale.
Foto: huffpost.com