Somnul de prânz. Cât trebuie să doarmă copilul la prânz în funcție de vârstă?
- 2017-12-11
- 11982
Somnul de pranz este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici, iar durata ideală a acestuia variază în funcție de vârstă și de necesitățile specifice ale fiecărui copil în parte. Odihna în timpul zilei are ca rol principal refacerea fizică și mentală, însă aduce cu sine o serie de alte beneficii pentru sănătate.
Mulți părinți, însă, au falsa impresie că micuțul lor va dormi neîntrerupt pe timpul nopții dacă renunță la somnul de prânz. În realitate, când un copil obosește excesiv pe parcursul zilei, starea lui de iritabilitate și de stres îl va impiedica să adoarmă la ora obișnuită de culcare seara. Se poate renunța la somnul de la prânz doar după vârsta de 5 ani, când organismul copiilor începe să funcționeze similar cu cel al adulților.
Deci, când și cât trebuie să doarmă copilul?
Cu toate că majoritatea părinților conștientizează importanța somnului de prânz, puțini știu când și cât trebuie să doarmă copilul în timpul zilei. Răspunsul la aceaste întrebări variază în funcție de vârsta micuțului.
Cantitatea necesara a odihnei de la jumătatea zilei descrește odată cu înaintarea în vârstă. La 4 luni de viață, bebelușul va dormi câte 4-6 ore la prânz. La 6 luni, intervalul scade la 3-4 ore, iar până la prima aniversare se reduce la 2-3 ore.
Între 1-3 ani, majoritatea copiilor sar peste odihna matinală, însă au în continuare nevoie de somnul de prânz, extins pe o durată de 1-3 ore. Cât despre timpul exact al siestei, acesta poate să varieze în raport cu nevoile sale. Specialiștii recomandă, pentru stabilirea unui program de rutină, să-i propui copilului să treacă la nani cu 2 ore după ce s-a trezit dimineața și imediat după masa de prânz.
Semnele copilului obosit:
- își duce mânuțele la ochi și își freacă pleoapele;
- cască;
- are mișcări tot mai lente și vocea își pierde intensitatea;
- se comportă haotic;
- își suge degetelul sau caută suzeta.
Informații: copilul.ro
Foto simbol: detki-pogodki.ru