Medic pediatru: Ce facem când copilul are febră, pas cu pas
- 2021-07-15
- 17349
Febra este un răspuns natural al organismului în lupta cu infecțiile. De obicei, febra mare este provocată de o infecție virală, însă poate fi provocată și de numeroase alte cauze, de la reacția alergică la anumite medicamente, la administrarea de vaccinuri. Temperatura înaltă este un motiv serios de îngrijorare, dar nu indică neapărat o cauză severă, dacă revine la valori normale în 3-4 zile.
Medicul pediatru Anca Cochino ne spune cum se măsoară corect temperatura copilului: „Febra se măsoară corect la copii sub 3 ani intrarectal. Celelalte metode (suzete, termometre de proximitate, cu infraroşu etc) sunt doar orientative. Peste 3 ani se poate încerca măsurarea febrei cu termometru digital la nivelul axilei (“sub braţ”), dar uneori şi aceasta este o metodă pur orientativă, capul termometrului trebuind să fie în contact intim şi ferm cu pielea toracelui şi braţului tot timpul când este măsurată febra.
Pentru copiii mai mari care colaborează (peste 5 ani) şi adulţi, temperatura poate fi măsurată oral (în gură) cu un termometru foarte curat. Nu vom bea şi mânca nimic măcar cu 10 minute anterior măsurării temperaturii şi vom păstra gura bine închisă pe parcursul măsurării. Din fericire, termometrele actuale au timp de măsurare extrem de scurt.
Când temperatura măsurată intrarectal depăşeşte 38.5º C putem interveni cu măsuri de scădere a febrei. Dacă febra este sub 38.5 şi copilul se simte foarte bine “ca şi cum nu ar avea febra”, putem temporiza administrarea de antitermice. Îl dezbrăcăm, îi dăm lichide şi măsurăm febra peste 20-30 de minute.
Dacă temperatura măsurată intrarectal este sub 38.5º C, dar copilul are o stare modificată evidentă, plânge foarte mult, nu poate dormi sau adoarme greu şi se trezeşte des, sau e agitat, atunci ar trebui intervenit cu medicamente specifice. Copiii mici nu ştiu să verbalizeze, să indice că se simt rău sau unde îi doare şi atunci trebuie ajutaţi. Chiar dacă sunt subfebrili (febra sub 38) sau au febra mică (febra sub 38.5 intrerectal) le vom da medicamente”, susține medicul pediatru.
De asemenea, medicul afirmă că febra peste 38.5 ºC trebuie scăzută în primul rând prin metode fizice. „Dezbrăcăm copilul, îi dăm să bea lichide des şi cu înghiţituri mici – apă, lapte, ceai îndulcit sau nu, compot. Când creşte febra, copilul poate avea frisoane: tremură, se răcesc extremităţile. După ce se termină frisonul şi se încălzesc extremităţile îl putem şi împacheta în cearşaf sau prosop ud. Cearceaful sau prosopul cu care împachetăm copilul îl vom udă cu apă călduţă (nu rece!), apoi îl stoarcem bine, îl scuturăm (moment în care oricum se mai răceşte), apoi vom împacheta copilul în el, de la brâu în jos.
Când îl împachetăm, vom da jos scutecul sau chilotul. Ţinem copilul împachetat 5-10 minute, apoi scuturăm sau udăm din nou cearceaful şi îl împachetăm din nou pe copil încă 5-10 minute. Repetăm aceste etape de 4-5 ori, până când febra scade cu cel puţin 1 grad.
Dacă dorim să îi facem baie de scădere a febrei, punem apă normal de caldă (38 ᵒ), până când apă ajunge la burtică când copilul stă în şezut în cadă. Îi dăm jucării sau ne jucăm cu el în cadă, timp în care vom răci treptat apă. La duș procedăm la fel, scădem treptat temperatura apei. Poate stă în cadă (sub duș) 20-30 de minute, dar să nu îi fie frig. Dacă îi este frig îl scoatem din baie, îl ştergem şi îl îmbrăcăm normal.
Manevrele fizice de scădere a febrei este bine să le asociem cu medicamente antitermice, după schema de mai jos.
a. Paracetamol, care este recomandat de la naştere (suspensii: panadol, calpol, eferalgan).
b. Sau îi putem da Ibuprofen recomandat de la 3 luni şi 6 kg (există multe preparate pe piaţă, dintre cele mai cunoscute fiind ibugesic, ibalgin, nurofen, marcofen etc şi supozitoare cu ibuprofen).
c. După 8 luni şi 8 kg se poate folosi metamizol sodic (alvotor, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin), dar este de preferat să îl folosim cât mai rar şi doar dacă febra este mare, peste 39.5 ᵒ C intrarectal.
Dozele medicamentelor antitermice se calculează în funcţie de vârstă şi de greutate corporală. Distanţa dintre dozele aceluiaşi medicament este bine să fie măcar de 6-8 ore. Dacă febra apare mai repede de 6 ore putem asocia un alt medicament, cu o altă substanţă activă.
Cea mai frecventă asociere este ibuprofen cu paracetamol. Dar nu este obligatoriu să îi dăm la 4 ore alternativ, unul sau altul, dacă copilul nu are febra. Este recomandat să îi dăm medicamente doar când febra creşte peste 38.5º C intrarectal.
Există situaţii, mai ales în primele 24-48 de ore de boală, când febra scade doar puţin după medicamente şi împachetări. De exemplu, poate scădea de la 39-40º C intrarectal doar până la 38.5-38.8º C intrarectal.
Dacă copilul are stare generală destul de bună, reuşeşte să se hidrateze corespunzător şi urinează aproape normal, atunci necesită medicamente doar când febra urcă din nou spre 39-40 ᵒ C intrarectal.
Uneori, în timp ce creşte febra, copilul se poate simţi rău, să aibă frison, să i se facă foarte somn sau să verse. În aceste condiţii, foarte mulţi copii refuză medicamentele de tip suspensie şi va trebui să folosim supozitoare”, menționează medicul.
Trebuie să ştim că oricare din medicamentele antitermice pe care le folosim necesită cel puţin o oră să îşi facă efectul. În acest timp, dacă febra este mare (depăşeşte 39.5 ᵒ C intrarectal) şi dacă copilul nu are frison, putem să folosim metodele fizice de scădere a febrei (împachetările sau baia hipotermizantă).