Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Confesiunile unei mame: Iată de ce copiii mei au voie cu tableta și telefonul!

Confesiunile unei mame: Iată de ce copiii mei au voie cu tableta și telefonul!

Theodora Fințescu este mama a doi copii și autoare pe portalul specializat totuldespremame.ro, iar recent aceasta a făcut o confesiune de ce le permite copiilor săi să se folosească de telefon și tabletă. Vă propunem și vouă, dragi cititori, să vedeți argumentele mamei și să trageți anumite concluzii. Însă cert este că fiecare părinte are dreptul absolut de a decide dacă copilul său are sau nu are voie să folosească tehnologiile moderne de la o anumită vârstă.

Până să devin mamă, am știut că tableta și telefonul nu vor intra în viața copiilor mai devreme de 4 ani. Și că, după vârsta aceasta, vor avea acces la ele cu măsură: o jumătate de oră pe zi. Eram mama perfectă. Apoi, când m-au lovit realitățile și au venit vremurile peste mine, am ajuns să fac fix pe dos. Copiii au 3 ani și 5 ani, au avut acces la tehnologie de la 2 ani, iar eu, perfecta închipuită de altă dată, le caut aplicații, ba mai și dau bani pe ele, și abia aștept să mai crească puțin să-i trimit să învețe programare, grafică 3D, robotică etc. Planurile mele ca odraslele să se joace, să se relaxeze, să învețe, să exploreze cât mai mult în natură și cât mai puțin în fața ecranelor de tot felul s-au dus pe apa sâmbetei și, culmea, sunt împăcată și mulțumită. Cum s-a întâmplat totuși, asta?

1. Am realizat că nu pot fi ipocrită în fața copiilor mei. Cum să le vorbesc despre cât de nocive sunt ecranele atâta timp cât eu petrec la laptop și pe telefon, muncind sau relaxându-mă, cea mai mare parte din zi?
2. Am înțeles că, vrând-nevrând, copiii petrec mult timp în casă pentru că părinții muncesc și, în afara concediului și a sfârșitului de săptămână, e imposibil să le ofer ore întregi de joacă în aer liber.
3. Am acceptat că lumea lor nu e lumea mea. Lumea lor e o lume a ecranelor, a slide-ului, a descoperirii prin click, a curajului de a apăsa butoane și a afla ce se întâmplă.
4. Am realizat că e loc de atâta progres în domeniul tehnologiei încât, foarte probabil, mare parte din copiii de azi vor pune umărul la descoperiri și invenții pe care eu, acum, nici nu mi le pot imagina. Iar copiii mei ar putea participa direct la această evoluție.
5. Am văzut că ei învață enorm atâta timp cât am grijă ce aplicații, ce jocuri, ce desene accesează și atâta timp cât discut cu ei despre ceea ce văd și ce pricep. Cu ajutorul aplicațiilor au învățat primele noțiuni de engleză, figurile geometrice, fenomenele naturii, primele adunări, noțiuni de bază de geometrie în spațiu etc.
6. În mai puțin de 20 de ani, când copiii mei vor intra pe piața muncii, vor exista meserii încă neinventate. Iar majoritatea vor însemna tehnologie. Un studiu arată că în următorii 25-50 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de: Calculatoare / Robotică / Cercetare spațială / Energie și Mediul înconjurător / Sănătate / Învățământ / Divertisment / Afaceri / Publicitate / Social-media și Internet. „Evoluțiile tehnologice, cercetarea științifică, revoluția digitală care se petrec sub ochii noștri nu ar trebui să ne prindă cu ochii închiși sau privind în altă parte. Trebuie să luăm măsuri pentru a prinde trenul acestor schimbări accelerate”, spun specialiștii.

Să permiți copiilor acces la tehnologie nu înseamnă să folosești tableta și telefonul pe post de baby sitter, ci să exploatezi acest interes pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități și cunoștințe. Desigur, nimic nu poate înlocui timpul de calitate petrecut cu părinții și prietenii, joaca liberă în parc și distracția de pe plajă sau pe cărări de munte. Însă există timp pentru toate, important este să le facem cu măsură și responsabilitate. Rețeta perfectă nu există, așa cum nici părinți perfecți nu există. Desigur, cu excepția celor ce nu au copii încă.

 

Sursa: totuldespremame.ro; iStock

Share:

Articole recomandate