Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum ajutăm copilul să-și exprime furia într-un mod sănătos

Cum ajutăm copilul să-și exprime furia într-un mod sănătos

Când copilul se enervează, îți aruncă priviri tăioase și strânge din dinți, este evident că are sentimente profunde de furie. Este posibil să lovească, pentru a-și arăta furia. Ca părinte, trebuie să-ți înveți copilul să renunțe la aceste ieșiri și să îl ajuți să-și exprime furia într-un mod sănătos, scrie suntmamica.ro

Cum poți face acest lucru?

Să ne gândim puțin la următoarea situație: copilul tău în vârstă de trei ani dă dovadă de autocontrol și progres de care ar trebui să fiți amândoi mândri. Munca ta cu el a dat în mod clar roade. La vârsta de trei ani, strânsul din dinți cu o față furiosă exprimă furia într-un mod sănătos, deoarece nu afectează pe nimeni acest gest. Ce este cu adevărat important într-o astfel de situație reprezintă modalitatea ta de a comunica eficient cu copilul și de a empatiza cu el, deoarece creierul lui își dezvoltă abilități de reglare emoțională cu fiecare zi în care îl încearcă astfel de emoții.

Furia este cea mai grea emoție pe care o putem trăi. Cu toții am experimentat această emoție când am fost copii, unii chiar și la maturitate, și faptul că îți vezi copilul într-o situație în care ai fost și tu, la un moment dat, poate fi un declanșator emoțional pentru tine. Furia ne face să ne simțim inconfortabil dintr-o serie de motive și adesea le transmitem copiilor noștri să-și exprime emoțiile, cu excepția furiei. Dacă te simți confortabilă cu furia ca fiind o emoție naturală, probabil îți lași copilul să-și exprime emoțiile prin furie, dar fără să rănească pe cineva.

Furia în creierul copilului

Copilul mic este format să simtă emoțiile puternice, dar încă nu are creierul suficient de dezvoltat pentru a valorifica aceste emoții. El nu are capacitatea de a afirma cu calm cum se simte atunci când este furios și acest lucru este complet normal. Este mult prea complex pentru creierul lui de a observa emoția, de a opri impulsul puternic, de a avea o perspectivă de ansamblu și de a fi capabil să pună în cuvinte o experiență extrem de emoționantă. Abia ne descurcăm noi, ca și adulți, să facem toate aceste lucruri.

Autoreglementarea este cheia

Autoreglementarea este una dintre cele mai puternice strategii pentru sănătatea noastră emoțională: să ne învățăm să ne calmăm atunci când suntem într-o situație de dificultate.

Când copilul tău devine furios, ia-i mâna și pune-i-o pe piept, spunându-i: "Oprește-te puțin, respiră și simte-ți inima”. Când rămânem calmi și oferim confort fizic, cum ar fi îmbrățișarea, sistemul nostru nervos ajută corpul copilului să-și regleze emoția de furie.

Părinții sunt modele pentru copiilor lor. Așa că, dacă vrei să ai un copil calm, trebuie să-i transmiți acest lucru și să fii și tu la rândul tău calmă și răbdătoare cu el.

Share:

Articole recomandate