Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum depistăm durerile de creștere la copii

Cum depistăm durerile de creștere la copii

Conform studiilor, aproximativ jumătate dintre copiii din întreaga lume se confruntă cu dureri de creștere. Acestea se resimt la nivelul oaselor și articulațiilor de la picioare și au fost depistate și clasificate pentru prima oară de un medic francez, în 1823. Durerile debutează, de obicei, în jurul vârstei de 3-4 ani, apoi reapar între 8-12 ani, deoarece acestea sunt perioade accelerate de creștere a sistemului osos al copilului.

Durerile de creștere apar seara sau chiar noaptea, în timpul somnului, când organismul are un ritm mai alert de creștere. Se resimt ca o febră musculară, ca niște cârcei, ori ca niște înțepături în ambele picioare.

Din nefericire, gradul de suportabilitate a durerii diferă de la un copil la altul. Așa că e foarte probabil ca un copil mai sensibil să fie predispus și la alte tipuri de durere în perioada de creștere, cum ar fi migrenele și disconfortul abdominal.

Conform specialiștilor, aceste dureri de creștere durează, în medie, între 10 și 30 de minute. 

Atenție! În spatele durerilor musculare sau la nivelul oaselor se poate ascunde o artrită juvenilă sau o tumoră. Ține minte: durerile de creștere nu ar trebui să-ți facă copilul să șchiopăteze!

De vreme ce e un fenomen natural, durerile de creștere vor trece la un moment dat de la sine. Dar poți face și tu ceva pentru a ameliora senzația neplăcută:

- Masează-i picioarele cu blândețe;

- Așază-i o pătură caldă și moale pe locul afectat;

- Asigură-te că se odihnește suficient după o activitate fizică mai intensă;

- O baie caldă înainte de culcare ar putea ameliora durerile de creștere;

Dacă durerile de creștere devin prea puternice, îi poți administra un medicament pe bază de ibuprofen, dar nu trebuie să devină o regulă;

Distrage-i atenția de la durere: jucați-vă împreună un joc care să nu implice deplasarea, sau cântă-i o melodie care să-l aline suferința.

Un studiu întreprins în Italia arată că o cură cu suplimente care conțin vitamina D pot micșora semnificativ durerile de creștere. Potrivit acestui studiu, copiii predispuși la dureri de creștere au o deficiență de vitamina D, iar durerea resimțită se datorează densității scăzute a oaselor. În aceste condiții, presiunea cauzată de creștere asupra nervilor poate fi prea mare și astfel poate să apară durerea de care se plâng copiii.

 

Sursa: totuldespremame.ro; doc-player.ru

Share:

Articole recomandate