Pericolul răţuştelor de plastic din baie
- 2020-11-16
- 16918
Rățușca de plastic, galbenă și haioasă, cu care face baie orice copilaș pare o jucărie inofensivă – dar în realitate are bacterii, care ar putea să provoace boli grave, chiar mortale! Ele se înmulțesc în voie pe ea, arată un studiu al Swiss Federal Institut of Aquatic Science and Technology.
Popularul companion – dar și alte jucării din plastic care pot absorbi apă – reprezintă un risc pentru sănătate. Pentru că în ele se pot înmulți bacterii din clasa Legionella, dar și super-bacterii rezistente la antibiotice, care pot provoca decese.
Studiul arată că aceste bacterii periculoase se înmulțesc lejer pe suprafețe din plastic umede ale jucăriilor preferate de copilași, provocându-le acestora infecții la ochi, urechi și sistem digestiv. Asta pentru că, fiind dotate cu orificii, absorb apă în interior și nu e suficient să le strângi în mână ca să se usuce, spun cercetătorii.
Ei au studiat timp de 11 săptămâni astfel de jucării, simulând în laborator condițiile din baie. Practic, au pus jucăriile în apă caldă, combinată cu săpun, transpirație și urină. Adițional, cercetătorii au colectat și jucării din băile unor oameni. Toate aceste jucării au fost tăiate în două, iar pereții interiori analizați la microscop.
Concluzia studiului e una alarmantă: circa 80% din jucăriile analizate conțineau bacterii periculoase. În afară de Legionella (bacterii gram negative ce cuprinde specii care cauzează legioneloza sau boala legionarului), cercetătorii elvețieni au mai descoperit în jucării Pseudomonas aeruginosa (altă bacterie Gram-negativă, în formă de bastonaș (bacil), comună, care poate provoca boli la plante și animale, inclusiv oameni), dar și un tip de super-bacterie care poate fi mortală pentru oamenii cu sistem imunitar deficitar, indiferent de vârstă.
Iar cantitatea de bacterii găsită nu e deloc mică: în 5 și 75 de milioane de celule pe centimetru pătrat din suprafețele interioare ale jucăriilor buclucașe. Oamenii de știință susțin că de vină pentru această proliferare e și plasticul (nu doar mediul umed), pentru că acesta eliberează compuși de carbon cu care bacteriile se hrănesc. Alți nutrienți cheie necesari în înmulțirea bacteriile periculoase sunt furnizate chiar de organismul uman. Este vorba de transpirație și urină. O contribuție o au și – culmea – produsele de igienă folosite în baie, gen săpun, șampon, săruri de baie și spumante, dar și creme de corp.
Dr. Frederik Hammes le dă și un sfat părinților nelămuriți: fie interzic jucăriile în baie, fie – mai puțin dramatic – aleg jucării care nu se umplu cu apă, ca acest mediu umed periculos să nu se poată forma în interior.
Sursa: exquis.ro