Cum îl înveți pe copil să accepte o înfrângere
- 2016-04-12
- 4021
Copiii sunt puși deseori în situații competitive din care nu ies mereu învingători, fapt care îi intristează și îi afectează mai tare decât îți imaginezi. În astfel de cazuri este important să îl înveți să piardă, să învețe din propriile greșeli și să muncească mai mult pentru a obține succese.
Permite-i să piardă și să greșească! Uneori părinții încearcă să îi ascundă copilului faptul că acesta a pierdut sau din contra, nu îi permit să greșească. Este important ca copilul tău să întâmpine dificultăți, să greșească și să acumuleze o experiență proprie.
Nu îi cere mereu să fie cel mai bun în tot ce face! Încearcă să îi observi punctele forte și să i le accentuezi. Laudă-l pentru ceea ce face și încurajează-l, însă nu îl dojeni atunci când nu este cel mai bun. Îndemnându-l să fie cel mai bun în toate, odată ce va fi greși, va fi profund afectat.
Arată-i că îl înțelegi! Spune-i că înțelegi ce simte, că ai trecut și tu prin astfel de situații și că merită să extragă și lucrurile pozitive dintr-o astfel de experiență. Din orice eșec, un om inteligent știe să extragă cele mai importante aspecte care l-au făcut pe partener să câștige. Eșecul trebuie asumat și recunoscut.
Nu îl certa atunci când pierde! A greși este omenesc, iar cuvintele tale s-ar putea să îl afecteze mai tare decât pierderea. Învață-l să se bucure pentru cel care a câștigat.
Fii un model pentru copilul tău! Modalitățile adoptate de tine pentru a face față unor pierderi și stresuri vor fi preluate de copilul tău. Învață tu să pierzi, iar mai apoi învață-l și pe copil.
Apreciază părțile reușite ale activității sale! Chiar dacă nu a câștigat o competiție, accentuează-i părțile pozitive. Spune-i ce aspecte ale evoluției lui te-au impresionat și faptul că apreciezi efortul pe care l-a depus.
În același timp vezi ce nu trebuie să faci atunci când copilul tău pierde:
-Nu minimaliza eșecul.
-Nu îi evidenția greșelile.
-Nu îi interzice să își exprime emoțiile negative.
Foto: axaiatalents.gr