15 lucruri pe care trebuie să le facă un copil până la 5 ani
- 2023-05-11
- 899
Nu, nu vom vorbi despre dezvoltări cognitive sau psihosomatice, ci despre experiențe de viață pe care orice copil ar trebui să le încerce până la vârsta de 5 ani. De ce? Pentru că cele mai intense experiențe care ăși pun amprenta pe dezvoltarea psihică a unui individ se petrec în copilărie. Iar primii 5 ani sunt decisivi!
În viziunea unei mămici-blogger din Australia primii 5 ani din viața unui copil sunt extrem de importanți. În viziunea lui Donne Restom, unui prichindel i-ar trebui cam 100 de ani ca să ajungă la vârsta de 5 ani. Cum așa? Pentru un copil care nu a ajuns încă la această vârstă, o zi poate părea un an! Îți amintești că și tu, poate, în copilărie, trăiai aceeași senzație: că ziua trece foarte greu, că ai făcut o mulțime de lucruri în doar 10 ore și că abia aștepți să crești, “să te faci mare”? Iar acum, adult fiind, nici nu știi când zboară timpul? Ziele trec ca secundele…
Revenind la cei mici, Donné Restom le îndeamnă pe mămici să se coboare pentru câteva momente la vârsta copiilor lor. Tu ai încercat acest lucru? Nu să dai în mintea copiilor, cum spune o vorbă veche românească, ci să privești în jurul tău prin ochii lui... Regăsești mai jos 15 de lucruri pe care orice prichindel ar trebui să le încerce până la vârsta de 5 ani. Și poți și tu să le experimentezi o dată cu el, chiar dacă ai avut sau nu parte de ele. Curaj!
Să alerge după un fluture!
Bine, în unele cazuri ar putea dura și 100 de ani ca să prinzi un fluture, însă merită tot efortul! Poate ți se pare un lucru banal, dar un prichindel întotdeauna va fi fascinat de fluturi, de delicatețea lor, de coloritul lor, de fragilitatea lor.
Să sară prin băltoace
Cărui copil nu îi place să o ia direct prin băltoacele formate în urma ploii?! Să sară fără să-i pese de nimic?! Nici de faptul că se udă din cap până-n picioare, nici de prețul pantofilor, nici de murdăria care poate nu mai iese din haine…
Să colecționeze
Orice, oricând… Nu, nu trebuie să fie cine știe ce modele vintage de mașinuțe, ori păpuși de porțelan sau jocuri LEGO cu prețuri astronomice. Pentru un copil, orice se poate transforma într-o colecție. Pietre, bețe, floricele, capace de sticlă… De câte ori nu ți s-a întâmplat ca, în parc fiind, cel mic să-ți aducă tot ce găsește pe jos?! Lasă-l să le păstreze ca și cum ar fi cea mai de preț comoară. Bine, situația se complică în momentul în care vrea să colecționeze gumele de mestecat de pe los ori excrementele vreunui cățel.
Să se rostogolească prin iarbă
Ori prin zăpadă, ori prin frunzele uscate toamna… Fără să-i fie teamă de germeni, microbi. Interacțiunea directă cu natura, fără artificii și îngrădiri, este esențială în dezvoltarea copilului tău. Ce dacă locuiești la bloc ori programul încărcat nu-ți permite să ieșiți în parc în fiecare zi? Recuperează în weekend!
Să se cațere în copaci
Tu îți mai amintești de sentimentul pe care îl trăiai atunci când te suiai într-un copac? Cum erai Regina lumii și nimeni și nimic nu putea să te doboare?! Da, există pericolul să cadă și să sufere o fractură… însă este un risc la care se expune chiar și atunci când merge pe trotuar: oricând poate fi lovit dee vreo mașină sau de tencuiala care se desprinde de pe o casă mai veche... În plus, cât sunt mici, fracturile se vindecă mult mai repede!
Un foc de tabără
O aventură, nu?! Pentru că un foc de tabără presupune răbdare, concentrare și atenție la detalii. Americanii folosesc bezele, însă sigur îi poți stârni interesul și cu alte preparate la foc de tabără!
Să le spună bunicilor “Te iubesc!”
Se zice că cei mici sunt mult mai răsfățați de bunici decât de părinți. În cele mai multe cazuri, perfect adevărat. Mai ales că timpul pe care îl petrec împreună este unul destul de scurt… Sunt cazuri în care bunii devin străbunici, însă sunt și situații în care ei dispar vremelnic… Și, atunci, nu e mai bine să-și amintească cu drag de ei?! Un “Te iubesc!” spus cu toată inocența și puterea uni copil de nici 5 ani poate fi mai eficient decât orice medicament.
Poza cu Moș Crăciun
Clasica poză cu Moșul de la serbarea de la grădiniță transpusă pe un magnet de frigider… Oricât de mult s-ar împotrivi cel mic, oricât de timid ar fi, o va aprecia peste ani.
Să practice un sport
Înot, dansuri, karate… orice îl atrage. Nu trebuie să devină campion național, nici măcar să aibă aptitudini. Trebuie doar să încerce!
Să gătească
Mai toți copiii sunt atrași de ce fac mamele la bucătărie și vor și ei să încerce! Brioșe, pizza, clătite, paste… nu contează. Important este să participe la întreg procesul!
Să aibă grijă de un animal de companie
Există numeroase studii care confirmă faptul că prezența unui animal de compania în viața oricărui prichindel este mai mult decât benefică. Nu doar că îl ajută pe copil în dezvoltarea sa psihomotorie, însă și starea de sănătate este a celui mic este semnificativ mai bună.
Să fac un om de zăpadă
Una dintre cele mai mari bucurii ale copiilor iarna! De la 1 an la 80, oricine se poate distra construind o figurină din zăpadă.
Înghețată cu 100 de cupe!
Bine, nu 100, dar măcar cu 2 cupe! Și bineînțeles vara. Nu conează că se va topi și se va mânji mai rău decât un purceluș…
Să creeze o operă de artă
“Toți copiii se nasc artiști. Problema e să rămânem artiști pe măsură ce creștem!”, spunea Pablo Picasso. Așa că lasă-l să deseneze fără constrângeri. Fă reguli. Chiar dacă ție și se pare o mâzgălitură, pentru copilul tău poate fi o operă de artă.
Să arunce cu pietre în lac
Și să privească cercurile cum se pierd în zare…
Să rămână peste noapte la un prieten
Chiar dacă ai inima cât un purice că își va petrece noapte într-o altă casă, lasă-l să o facă. Ntotdeauna distracția va fi mai frumoasă la altcineva acasă. Chiar și mâncarea e mai bună!
Tu ce ai mai adăuga pe listă?