Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Tot ce trebuie să cunoască părinţii cu cetățenie română despre obţinerea alocaţiei

Tot ce trebuie să cunoască părinţii cu cetățenie română despre obţinerea alocaţiei

 

Dacă vă pregătiţi să deveniţi părinţi, sau deja aveţi un bebeluş, cu siguranță vă interesează şi aspectul financiar, mai cu seamă ce ne poate oferi statul a cărui cetățeni suntem. Persoanele care au dublă cetățenie, aici ne referim la cetățenia română, au posibilitatea de a beneficia de alocaţie de stat pentru copil, fie de la un stat, fie de la altul. Am discutat cu juristul Ion Ailoi pentru a afla toate detaliile ce țin de acest aspect.

 

În ce condiţii cetăţenii Republicii Moldova care au redobândit şi cetăţenia română pot beneficia de o alocaţie pentru creşterea copilului din partea statului român?

Alocaţia de stat se acordă în cazul în care copilul deţine certificat de naştere românesc şi cel puţin unul dintre părinţi are cetăţenie română cu rezidenţă în România (card de identitate cu domiciliu în România – adică „buletin”, nu pașaport). Se acordă lunar 200 roni până la vârsta de 2 ani, după care, câte 84 roni lunar până la vârsta de 18 ani.

 

Ce acte trebuie să conţină pachetul de documente pentru obţinerea alocaţiei ?

  • Cererea tip, o găseşti aici AICI;
  • Certificatul de Naştere (românesc) al copilului;
  • Cardul de identitate al părinților;
  • Certificatul de căsătorie românesc;
  • Certificat de la Casa Naţională de Asigurări Sociale din Republica Moldova care confirmă că solicitantul nu beneficiază de alocaţie (a nu se confunda alocaţia cu îndemnizaţia) de stat pe teritoriul RM;
  • Extras din cont de la banca unde s-a deschis un cont şi ulterior vor fi transferaţi banii (înainte de a depune dosarul, mergi la bancă, îţi faci cont, se oferă un card şi soliciţi acest extras din contul care se anexează la tot pachetul de acte);
  • Dosar cu şină;
  •  Acordul celuilalt soţ (declaraţie scrisă de mână și semnată), după modelul din josul paginii (de regulă, declarația nu necesită autentificare la notar; totuși, e bine să verificați  în prealabil, în localitatea care mergeți).

Toate actele se prezintă în ORIGINAL plus COPIE.

 

De când trebuie început procesul de pregătire a pachetului de acte?

Procesul de pregătire a pachetului de acte poate începe imediat ce copilul primeşte certificatul de naştere românesc. Pentru a obţine certificatul de naştere românesc părintele trebuie să aibă un act constatator de naştere al copilului obţinut de la maternitate. Cu acest certificat timp de 15 zile de la naşterea copilului părinţii se adresează la reprezentaţii Consulatului României în RM şi solicită certificatul de naştere românesc.

Deja după ce obţineţi certificatul românesc, mergeţi la Oficiul Stării Civile din RM şi perfectaţi actul de naştere moldovenesc. În cazul când părinţii perfectează mai întâi certificatul de naştere moldovenesc, procedura de perfectare al certificatului de naştere românesc e mai dificilă.

 

Unde se depune dosarul?

Când se adună tot pachetul de acte, se depune personal, sau prin intermediari, la Direcţia de Asistenţă Comunitară din cadrul Primăriei în oraşul/comuna/județul unde îşi are viza de reşedinţă părintele. Important ca dosarul să fie depus până copilul atinge vârsta de un an. În acest caz se face recalcul şi se achită retroactive, de la naşterea copilului.

Sunt multe cazuri când părinţii se plâng că nu au primit recalculul şi li s-a achitat alocația doar din data depunerii actelor. Pentru a evita astfel de situaţii, este indicat să depuneţi dosarul cât mai repede posibil. În orice caz, puteți beneficia de alocaţia care se acordă până la vârsta de 18 ani (84 roni), chiar după ce copilul a împlinit 2 ani. Se depune, de asemenea, cerere. 

 

Nu confundați alocația cu indemnizația!

Multe persoane confundă alocaţia cu îndemnizaţia. Îndemnizaţie primesc doar persoanele care au lucrat în România minim 12 luni înainte de naşterea copilului, restul primesc alocaţia. Alocaţia românească o primeşti indiferent de faptul dacă ai lucrat oficial. Eşti în concediu de îngrijire a copilului şi beneficiezi de  îndemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani – în cazul în care ești asigurat, sau până la vârsta de 1,5 ani, dacă ești neasigurat. 

 

***

Cetăţenii români din Republica Moldova vor ataşa la dosarul pentru alocaţie de stat acordul celuilalt soţ/soţie/partener, completat după următorul model:

 

DECLARAŢIE

Subsemnatul ________________________ , CNP:   _____________ , document de identitate seria: _______ , nr: __________ , cu domiciliul stabil (localitate, tara) in: _____________________________ , declar pe proprie raspundere ca sunt de acord ca sotul/sotia/partenerul meu, _________________________ , CNP: _____________ , sa locuiasca impreuna cu copilul nostru _________________________ , CNP: ______________ , in Romania si sa fie reprezentantul legal al acestuia, in vederea solicitarii si incasarii alocatiei de stat.

                                                Nume si prenume: _____________________

Data:

                                                Semnatura: ___________

 

Foto: journeyboost.com

Share:

Articole recomandate