Cum să înveți ușor și eficient limba engleză? Secrete și sfaturi de la Corina Muntean
- 2018-05-21
- 7365
Îți faci griji că copilul tău asimilează prea greu limba engleză care astăzi este prioritar în a o cunoaște ori chiar ție nu îți reușește să o înveți? Ei bine, există metode mult mai simple, dar și foarte eficiente, care dau roade de fiecare dată. Cu peste 14 ani de activitate și un număr de studenți prea mare ca să-l reții cu exactitate, Corina Muntean, profesoara care predă nu din cărți, ci din inimă, vine să ne vorbească despre metode cu adevărat valoroase în procesul de învățare a acestei limbi. După mai mulți ani de ședere în SUA, tânăra ambițioasă revine acasă cu un palmares întreg de idei, secrete, metode, care abia așteaptă să le împărtășească cu oamenii de-aici. Așa pune bazele unei altfel de școli: „Friendly English School”, care după doar un an de viață a reușit să împrietenească mii de oameni cu limba engleză. Râd, mănâncă bomboane, fac orele pe terasă, în restaurant sau în parc, ba și în magazine stau ore în șir pentru a memoriza denumirea fiecărui produs în moduri interactive, interesante și reale. Atât copiii, cât și maturii, sunt încântanți, iar noi am încercat să aflăm cel puțin câteva secrete ce într-adevăr ajută la asimiliarea ușoară a limbii engleze.
În primul rând, aflăm că orice copil ori matur pentru a învăța engleza fluent trebuie să meargă spre dezvoltarea celor patru aptitudini: citire, vorbire, ascultare și scriere. Pornind de la acestea patru, se realizează zilnic activități diverse.
Metode eficiente pentru copii de învățare a limbii engleze:
- Jocul. Este activitatea numărul 1. Copilul nu iubește regulile, dar dacă sunt predate prin jocuri sau prin activități interactive, când vine vorba de cele 10 minute de gramatică și cele 5 minute de test (puncte ce definesc fiecare lecție de engleză), lucrurile stau foarte simplu.
- Cântecul. Altă metodă în care eu mă încred foarte mult. Cântăm des și mult, idiferent de abilitățile muzicale, căci prin cântec studentul face performanțe foarte bune. Fără să cunoască linia melodică ori gramatica, el aude, pronunță, îmbină și se lucrează și la viteza vorbirii. Cântecul ne relaxează, ne îmbogățește vocabularul, ne oferă foarte multe structuri gramaticale, ne creează buna dispoziție și face creierul să reacționeze atunci când aude piesa la radio, asimilând mult mai ușor limba în care se interpretează.
- Frământări de limbă. Aici e vorba de câteva frământări de limbă, care lor le plac foarte mult.
- Poeziile. Acestea, fie că implică părțile corpului, ridicatul de pe scaune sau diferite acțiuni, sunt la fel de eficiente.
- Inventarea unui personaj propriu. În cadrul minutelor de gramatică, inventarea unui personaj preferat, care urmează să facă toate acțiunile în locul copilului, face ca procesul să decurgă mult mai ușor și interesant.
- Predarea schematică. Nu iubesc nici eu teoria multă, pentru că ea nu dă roade. Iubesc temele scurte, simple, predate foarte schematic. De fapt, aceasta și mă caracterizează ca profesor, pentru că astfel nu încarc creierul elevului, iar el reușește să păstreze informația cu adevărat importantă.
- Vocabularul. Sistema noastră de predare presupune ca fiecare student să aibă un caiet de cuvinte, unde zilnic vor fi notate cele 10 cuvinte noi, extrase din cântece, panouri etc., dar și cele necunoscute din cadrul lecției.
Urmează mult mai multe metode și secrete de predare, după care, conform spuselor Corinei Muntean, copiii sunt înebuniți, și frecvetează cu mult interes, or, curiozitatea despre activitățile din cadrul următoarei lecții nu-i lasă să stea acasă.
„Nu o să găsiți niciodată o lecție la fel. Eu nu mă pregătesc niciodată de ea. Lecția se face după dispoziția mea și după dispoziția studentului. Dacă e cald afară, facem lecția în parc, dacă e în ajun de vreo sărbătoare, atunci cântăm, dansăm, facem gazete de perete ori orice altceva legat de aceasta. De asemenea, scriem, lipim stickere pe ușă, pereți, dulapuri, facem concursuri, și alte activități făcute în timp. Da, dacă timpul nu e coordonat bine, atunci copilul se plictisește. Neapărat au nevoie de pauză și dacă observ că nu merge o anumită activitate, atunci neapărat o înlocuim cu o alta, și aici nu contează că ne abatem de la program. Eu sunt pentru productivitate și timpul folosit corect, nu doar pentru bifa că a fost realizat”.
În cazul maturilor este exact aceeași plus doza de seriozitate mai mare, desigur.
- Dar ne jucăm și cu ei!
- Maturii pot învăța corpul desenând un monstru cu multe mâini, dinți etc.
- Maturii cântă foarte mult.
- Au caiet pentru conjugări. Și e o metodă, care chiar ajută în asimilarea timpurilor.
- Maturii au mai multe lecții audio și video.
- Maturii vin la fiecare lecție cu motto-ul ori maxima zilei lor în engleză.
- De asemenea, aceștia zilnic trebuie să vizioneze o serie din filmul „Extra Hector”.
- „Cartea de pe noptieră”- o altă activitate mai mult decât necesară. Pentru începători recomand o carte pentru copii, cu povești, scrisă simplu și cu litere mari, iar lecturarea unei singure pagini înainte de culcare poate face minuni.
- Tot pentru maturi este un site cu teste online. Astfel, în schimbul verificării lentei de pe instagram sau facebook, aceștia petrec timpul rezolvând teste destul de interesante, iar cu rezultatul se împart în grupul lor.
Deși crede despre sine că e un pic „tiran” în ceea ce privește tema pentru acasă, Corina Muntean, profesoara dură la prima vedere, nu emană decât emoții foarte pozitive, multă motivație și acțiuni prietenoase.
„Noi, oamenii, avem nevoie de motivație, asta e concluzia mea la moment, dar pe lângă aceasta, e nevoie de un lider, un profesor sau de un mentor, care să ne ghideze și să ne țină pe unda de plutire ca să mergem și să progresăm în continuu”, menționează aceasta.
Predă de la vârsta de 19 ani și despre profesionalismul ei vorbește și prezența în proporție de 90% sau chiar 100% la orele sale. La bază mereu se află dragostea și pasiunea față de ceea ce face, or, e o mare diferență între a preda cu sufletul, cu inima și a preda doar din cărți. Îi pasă de oamenii ce-i calcă pragul școlii, dar și mai mult de rezultatul cu care pleacă aceștia. Și pentru că într-adevăr urmărește progresul studentului, și știe că metodele ei dau roade, vă invită la o lecție de engleză gratuită pe data de 2 iunie. Este convinsă că oricine poate învăța să vorbească în engleză timp de o zi! Rămâne să încerce. Mai multe detalii AICI!
Un alt proiect, ce va demara în curând este destinat copiilor. Vacanța mare poate să fie foarte folositoare în cazul lor, așa cum Friendly English School îi va instrui timp de 3 luni de zile la cel mai înalt nivel, dar cu investiții accesibile din partea părinților. Costul pentru o lună de instruire este de 1000 de lei, iar bunătatea profesoarei Corina Muntean nu se limitează aici. Astfel sunt căutați 5 copii, părinții cărora nu au posibilitatea să le achite cursul, pentru a primi instruirea gratuită.
„Creierul este acel mușchi care trebuie antrenat zilnic. El, de fapt, este într-o zonă de confort și nu are nevoie de engleza noastră sau de alte progrese pe care vrem noi să le facem în viața noastră. Din acest motiv devenim frustrați și iritați când ne apucăm de niște lucruri noi, deoarece sunt lucruri necunoscute pentru el. Dar studentul trebuie să-i vorbească la propriu: „te înțeleg, dragule, dar împreună cu profesorul meu vom trece și peste această greutate”. După prima, a doua, a treia lecție, lucrurile încep să revină la normal, ba chiar să intre într-un proces de distracție, întrucât în următoarele zile creierul ne va bate la ușă și ne va întreaba: „Azi nu îmi dai niște exerciții, nu vrei să privim un film, nu vrei să cântăm în engleză?”. Într-adevăr, începuturile sunt provocatoare, dar urmează un proces frumos, iar cel mai plăcut din acest proces rămâne a fi rezultatul!”, afirmă profesoara și mama copilului ei inteligent „Friendly English School”, Corina Muntean.
Așadar, pentru a încerca să scoateți creierul din zona lui de confort, înregistrați-vă atât copilul, cât și voi la o oră de probă AICI, iar dragostea față de engleză vă va da aripi, cu siguranță!
De asemenea, pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Facebook a școlii ori suna la numărul de telefon: 068 23 23 26.