Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Montessori acasă: De ce nu e bine să îl forțăm pe copil să spună - îmi pare rău!

Montessori acasă: De ce nu e bine să îl forțăm pe copil să spună - îmi pare rău!

Deseori se întâmplă ca după un conflict să fie impus de matur să spună fraze de politețe, precum „Scuze”, „Îmi pare rău”, „Nu se va mai repeta” etc. O zic ei cu o voce nesinceră după care o iau la fugă, dar o fi fiind corect ori va înțelege esența acestor cuvinte? Mai jos educatorii Montessori ne oferă bune învățăminte, iar părinților nu le rămâne decât să ia aminte.

De ce nu e bine să îl forțăm pe copil să spună „Îmi pare rău"

Dacă vrei să îți înveți copilul să rezolve un conflict altfel decât cu un "îmi pare rău" spus din necesitate, poate că ar trebui să știi câte ceva despre modalitatea pe care educatorii Montessori o folosesc pentru a aplana conflictele. Educatorii Montessori au un rol de mediator neutru, ei pun întrebări care îi ajută pe copii să își înțeleagă sentimentele și să comunice mai bine.

Mai întâi, separă copiii, în situația unui conflict

Dacă cei mici au un conflict în care folosesc violență, separă-i în așa fel încât nimeni să nu fie rănit. Fă asta fără furie, într-un mod ferm, permițând astfel copiilor să povestească ce s-a întâmplat și care le sunt sentimentele.

Apoi pune-le întrebări

Află ce a cauzat conflictul și lasă ambii copii să își spună punctul de vedere cu privire la situația creată.

Ce puteau să facă diferit?

În loc să îi pedepsești, întreabă-i ce puteau face pentru a evita conflictul, oferindu-le alternative atunci când nu au un răspuns. În timp, vor putea să își dea seama singuri că puteau reacționa diferit.

De ce au nevoie ca să se simtă mai bine?

Dacă încă nu s-au calmat, încearcă să afli de ce au nevoie ca să se simtă mai bine și să nu mai fie supărați. Uneori au nevoie de o îmbrățișare, alteori de un pahar cu apă sau de o compresă rece, dacă s-au rănit. Este de ajutor pentru ambii copii să se ajute între ei pentru a se împăca.

Cum rămâne cu pedeapsa?

Montessori se axează pe consecințe naturale și nu pe pedepse. Cel mai des, odată rezolvat conflictul nu este nevoie de alte consecințe, dar dacă copilul încalcă regulile în mod repetat, ar putea fi nevoie de consecințe suplimentare.

Ce se întâmplă cu scuzele?

Ca regulă, educatorii Montessori nu forțează utilizarea scuzelor și nici obligativitatea de a spune „îmi pare rău".

În loc să obligi copilul să spună că îi pare rău, mai degrabă folosește tu aceste cuvinte în fața celui mic sau cere-ți scuze atunci când greșești față de partenerul sau prietenii tăi de fiecare dată când copilul asistă la astfel de situații. Practicând un astfel de comportament, îl vei ajuta pe copil pe viitor să spună că îi pare rău și să fie sincer.

Poți să încerci să îl ajuți să își exprime părerea de rău și în alte moduri, cum ar fi în scris, dacă se simte mai confortabil făcând asta.

A spune că îi pare rău este, desigur, o lecție importantă pe care cel mic trebuie să o învețe pentru a trăi în societate și a interacționa constructiv cu semenii săi, dar, de multe ori, este mai bine să nu îl forțezi să spună cuvintele, ci să îl înveți să își exprime sentimentele și să își rezolve conflictele în mod pașnic.

 

Sursa: copilul.ro

Foto: baby.unica.ro

Share:

Articole recomandate