Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Școala care învață copiii să calculeze mai repede decât calculatorul există și la Chișinău. Află detalii!

Școala care învață copiii să calculeze mai repede decât calculatorul există și la Chișinău. Află detalii!

Câți dintre voi nu ați rămas impresionați în copilărie de viteza uimitoare cu care vânzătoarele de la magazin făceau diferite calcule cu ajutorul abacului? Nu reușeai să respiri, că ți se spunea deja suma spre achitare. Pentru mulți  tehnica de calcul cu ajutorul abacului a rămas până azi un mister, de vreme ce avem la fiecare pas aparate de calcul. Dar dacă v-am spune că în Chișinău există o școală care învață copiii să facă calcule cu ajutorul aceluiaș abac doar că în gând? Ați rămâne probabil și mai impresionați? Cert e că posibilitatea ca un copil de 5 – 6 ani să facă în gând calcule pe care alții la școală abia de le fac pe hârtie, este una reală. Cum e posibil? Aflați din articolul de mai jos.

Tehnica Soroban a apărut pentru prima dată acum 2500 de ani în Japonia. Dar Iurie Novoseolov a fost cel care, văzând pentru prima dată în Turcia o școală care activa în baza metodelor de predare japoneze a calcului mintal la viteză, s-a gândit să o extindă. Astfel, acum patru ani, o școală similară a apărut în Dnepropetrovsk, Ucraina. Deși inițial se credea că acest program este ideal numai pentru copiii predispuși intelectual, echipa de specialiști condusă de Novoseolov și-a dezvoltat propria metodologie unică Soroban, adaptată pentru toți copiii, astfel demonstrând faptul că în fiecare copil trăiește un mic geniu!

Și dacă inițial, pe teritoriul post sovietic, nu se cunoștea nimic despre noțiunea de aritmetică mintală, astăzi există zeci de școli de calcul mintal Soroban în Rusia, Ucraina, Belorusia. Rezultatele excepționale pe care le prezintă acești copii la final de curs au dus la majorarea numărului părinților doritori de a-și înscrie copiii. Moldova nu este o excepție. Școala Soroban din Chișinău și-a deschis pentru prima dată ușile în primăvara acestui an, și are deja la activ câteva grupe de copii de diferite vârste.

Metoda este concepută pentru copiii de 5-11 ani. Înscrierile se efectuează în două grupe de vârste: preșcolari (5 - 6 ani) și elevi 7-11 ani (clasele I-a – a VI-a), a câte 5 – 12 persoane maximum. De ce anume această perioadă de vârstă? Pentru că este cea mai favorabită pentru a descoperi talentele copilului, dar și cea mai activă etapă a creșterii celulare, care durează aproximativ până la 12 ani. Din proprie experiență, profesorii Soroban spun că copiii mai mari de 12 ani de obicei, cunosc metoda de calcul învățată la școală, de aceea lor le vine mai complicat să studieze după tehnica Soroban.

Cursurile au o durată de 2 ani și includ atât lecții săptămânale în clasă, cât și exerciții care se efectuează în fiecare zi acasă, timp de 15 minute pe un simulator online Soroban. Copiii au câte două lecții, o dată în săptămână. Grupa de elevi cu vârsta cuprinsă între 7 - 11 ani are două lecții a câte 45 de minute, plus o pauză de 10 minute. Copiii mai mici au două lecții a câte 30 de minute și, la fel, o mică pauză.

 

Copiii care vin să studieze după tehnica Soroban nu fac matematică așa ca la școală. Ei învață să calculeze pe abac. Astfel, inițial fac cunoștință cu însuși abacul japonez - Abacus, după care le sunt dezvoltate abilitățile de lucru cu el la depunerea numerelor sau efectuarea calculului cum ar fi adunarea, scăderea, înmulțirea. La etapa a doua de studiere a metodei se activează imaginația. Cu alte cuvinte, copiii își imaginează abacul în minte, și efectuează toate calculele, mișcând imaginar bilele pe abac. În lucrul cu abacul copiii folosesc ambele mâini. Calculul mintal antrenează în același timp ambele emisfere ale creierului.

Toate temele sunt studiate în formă de joacă, printr-o modalitate de predare interactivă. Copiii zilnic însușesc o anumită tehnică, fiind ghidați de pedagogi–antrenori de categorie superioară, care la rândul lor au fost instruiți personal de autorul metodei. Pentru testarea abilităților se petrec turnee, la final copiii fiind atestați cu brățări de silicon.

Soroban nu este doar o programă banală de matematică. Asta în condițiile în care vă întrebați la ce servește această metodă de calcul, dacă tot avem la îndemână în orice moment al zilei calculatoare. Ea dezvoltă din punct de vedere mintal și intelectual orice copil. Astfel, pe lângă capacitatea de a calcula la viteză, copilul mai obține abilități de concentrare, îmbunătățire a memoriei, spirit de observație, imaginație, exactitate. Soroban dezvoltă în fiecare copil calitățile unui lider, întrucât îi responsabilizează, îi disciplinează, îi ajută să își tragă propriile concluzii și să ia rapid decizii. Nu mai puțin important este faptul că aritmetica mintală în școala Soroban dezvoltă concentrația și viteza reacției. Ca rezultat, copiii activi se învață să se concentreze asupra unui lucru, iar copiii prea liniștiți devin mai activi. În plus, un impact enorm asupra formării personalității la copii îl are percepția lor emoțională a lumii. Iar atmosfera prietenoasă care predomină în clase, abilitatea de a-și exprima liber gândurile, emoțiile, sistemul de stimulare - ajută copilul să se dezvolte multilateral.

Școala de calcul mintal Soroban din Chișinău se află pe str. Ștefan cel Mare 141/1 (vis-avis de Casa Modei). Pentru mai multe detalii puteți apela la numărul de telefon 060935935.

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate