Cum să îți educi copilul ca să nu fie egoist!
- 2015-11-04
- 11928
Odrasla ta nu împarte jucăriile cu ceilaţi copii în parc? Nu împrumută nimănui un creion, o foaie, o carte? Dacă da, atunci este un copil egoist care trebuie corectat încă de la vârste mai mici, pentru a putea astfel să-i modelaţi educaţia.
Cum luptăm împotriva egoismului?
1.Identifică motivul pentru care e egoist. Unii psihologi menționează că egoismul apărut la copiii mici este cauzat de o educație greșită primită din partea părinților. Grija și iubirea exagerată față de un copil, sunt principalele cauze ce pot genera egoismul. Trebuie să analizezi obiectiv comportamentul copilului tău. În cazul în care motivul nu este educația ci o cauză psihologică, este indicat să consultați un specialist.
2.Oferă un exemplu. Părintele trebuie să fie un model pentru copil. Arată-i cum îți împarți lucrurile cu alți oameni, ajută-i pe cei din jur și demonstrează-i că așa este corect să procedezi. Copiii îi imită pe adulţi, de aceea aveţi grijă de propriul comportament. Când copilul vede că mama lui nu-i împrumută vecinei un produs de bucătărie sau tatăl lui nu-i împrumuta fratelui maşina de găurit, atunci şi copilul va avea tendinţa de a spune „nu" când i se solicită ajutorul.
3.Fă-i cunoștință cu efectele negative ale egoismului. Explică-i că acest comportament poate conduce la respingerea celorlalți care vor refuza să se mai joace cu el. În acest mod copilul va înțelege că egoismul nu este o trăsătură frumoasă și că trebuie să fie generos cu cei din jur.
4.Jocuri interactive și jocuri în grup. Decât să-i îmbogăţiţi numai propriul univers din care nu vrea să evadeze, mai bine îl îndrumaţi pe copil să înveţe să se integreze perfect într-o colectivitate, să se joace cu alţi copii, să practice sporturi de echipa, să aibă indeletniciri de grup. Atunci când face parte dintr-un grup, copilul se va juca și cu jucăriile altor copii, motiv pentru care va învăța că trebuie să împrumute și el obiectele sale personale.
Cu trecerea timpului, copilul egoist poate căpăta alte defecte majore care derivă din egoism. De pildă, are toate şansele să devină avar şi strângător, lacom până la extrem, posesiv atât cu bunurile materiale, cât şi cu persoanele din anturajul său, gelos şi răzbunător. Iar situaţia voastră de educator se complică şi mai mult. Încearcă să nu-i oferi totul pe tavă şi învaţă-l să aprecieze tot ce îi oferi.
Foto: myfotojournal.com