Iată care sunt cele 4 ingrediente necesare pentru a avea un copil deştept
- 2017-03-03
- 16464
Creierul nu este interesat să înveţe, ci să supravieţuiască. Dr. John J. Medina, un biolog specializat în dezvoltare moleculară, spune că este o coincidenţă fericită faptul că instrumentele noastre intelectuale ne permit totodată să învăţăm franceza, dar acesta este un efect secundar al unei forţe mult mai puternice: dorinţa de a trăi încă o zi. „Nu supravieţuim pentru a putea învăţa, ci învăţăm pentru a putea supravieţui”, adaugă doctorul.
Specialistul subliniază că există patru elemente importante pentru mintea copiilor pe care toţi părinţii ar trebui să le cunoască:
1. Alăptatul amplifică inteligenţa
Studiile arată o diferenţă de 8 puncte la IQ între copiii care au fost alăptaţi şi cei care au fost hrăniţi cu lapte praf, efectele fiind observabile şi la 10 ani după încetarea alăptatului. De asemenea, copiii alăptaţi obţin note mai bune la şcoală.
2. Vorbiţi mult cu copilul
Cu cât părinţii vorbesc mai mult cu copiii, chiar şi în primele etape ale vieţii, cu atât abilităţile lingvistice ale copiilor se îmbunătăţesc. Cercetătorii recomandă părinţilor să folosească peste 2 mii de cuvinte pe oră, subliniind că este importantă şi varietatea cuvintelor vorbite. Cercetările arată că acei copii care au beneficiat de părinţi care le-au vorbit pozitiv, cu multe cuvinte şi regulat, ştiau de două ori mai multe cuvinte decât restul. Şi rezultatele şcolare ale copiilor din primul grup erau mult mai bune. Aşadar, chiar dacă bebeluşii nu răspund, ei vă ascultă şi le face bine să vă audă vorbind.
3. Joaca poate stimula inteligenţa
Studiile au arătat că un anumit tip de joacă, activităţile cu ţel deschis, ajută foarte mult la dezvoltarea neuronală a copiilor. În cadrul lor, copiii care au desfăşurat activităţi de joacă cu ţel deschis erau mai creativi, aveau un vocabular mai bogat, erau mai pricepuţi în rezolvarea problemelor, aveau o memorie mai bună, mai multe abilităţi sociale şi erau mai puţin stresaţi.
4. Lăudaţi efortul, nu inteligenţa
Cercetările arată că elementul care separă persoanele cu rezultate şcolare bune de cele cu rezultate slabe este efortul. Din punct de vedere psihologic, efortul constă în disponibilitatea de a concentra atenţia pe termen lung, care necesită capacitatea de a controla impulsurile şi de a amâna recompensele.
Cum puteţi obţine acest tip de efort din partea copiilor dumneavoastră? Ingredientul secret constă în tipul de laude pe care copilul le aude de la părinţi. Acesta stabileşte modul în care copilul defineşte succesul. Mulţi părinţi greşesc în această privinţă, felicitând copilul atunci când obţine un rezultat bun la şcoală cu expresia „bravo, eşti deştept, suntem mândri de tine”. Ce ar trebui să facă părinţii? Cercetările sugerează o soluţie simplă: în loc să lăudaţi copilul pentru că este deştept, lăudaţi-l pentru efortul depus. Aşadar, atunci când acesta ia o notă bună, reacţia recomandată de cercetători este „sunt mândru de tine, înseamnă că ai studiat din greu”, în locul exprimării „sunt mândru de tine, eşti foarte deştept”. Acest tip de laudă ţinteşte efortul, un element ce poate fi controlat de copil, în detrimentul talentului aparent înnăscut, ce nu poate fi schimbat.
Informații: www.descopera.ro
Foto simbol: www.guardianwealthmanagement.com