Activitatea fizică poate preveni surmenajul școlar. 3 tipuri de mișcare potrivite elevilor
- 2023-08-22
- 1390
Activitatea fizică are o mulțime de beneficii de stimulare a creierului. Mersul pe jos spre școală, spre exemplu, pare să-i ajute pe copiii să învețe mai repede și mai bine. Ba chiar previne surmenajul școlar. Iată 3 tipuri de activități fizice potrivite (și ușor de pus în practică) pentru a-i ajuta pe copii la școală.
Activitatea fizică pe care o fac copiii nu doar previne obezitatea, ci și crește performanța la școală. Ba mai mult, poate preveni surmenajul școlar. Este concluzia unui nou studiu. Cei care merg pe jos spre școală, spre exemplu, au parte de o atenție mai bună la clasă, pot preveni surmenajul și își îmbunătățesc memoria.
Mersul pe jos
Este la îndemână. În plus, este o activitate optimă pentru elevi, fie că fac acest timp de mișcare în drumul lor spre școală, fie că îl fac în timpul liber. Mersul pe jos în ritm rapid este demonstrat că face inima să pompeze mai mult sânge. Beneficiile acestui timp de activitate fizică sunt: crește capacitatea pulmonară, ține sub control greutatea, îmbunătățește tonusul muscular, menține nivelul optim de energie și reduce stresul și anxietatea. Pentru tineri, mersul în ritm alerg poate ajuta și la îmbunătățirea posturii și a flexibilității articulare. Noul studiu realizat în Finlanda arată că îmbunătățește și neurogeneza, adică susține creșterea și dezvoltarea neuronilor.
Ciclismul
Un studiu din 2021 a arătat că plimbarea cu bicicleta ajută la dezvoltarea abilităților emoționale și sociale, dar și a independenței unui copil. În timpul anului școlar, aceste abilități înseamnă adevărate avantaje la clasă. Memoria, atenția, vigilența și cunoaștere/descoperirea sunt abilitățile pe care le promovează mersul cu bicicleta. „Mersul pe bicicletă declanșează eliberări hormonale, inclusiv endorfine care promovează sănătatea creierului nostru – reducând stresul și îmbunătățind somnul – și funcția cognitivă, sporind capacitatea de a gândi”, spune Alan Chu, consultant certificat în performanță mentală și profesor asociat de psihologie sportivă aplicată la Universitatea din Carolina de Nord din Greensboro.
Sporturile de echipă
În studiul din Finlanda, cercetătorii au descoperit că sporturile de echipă îmbunătățesc coordonarea, abilitățile motorii și funcțiile executive. Competiția sănătoasă și motivația socială sunt forțele motrice din spatele performanței la școală, aceleași pe care un copil le învață și le exersează când practică un sport de echipă. Și în același timp, își cultivă atenția și timpii mai buni de reacție, precum și sănătatea mintală.
Burn-out-ul este un fenomen real și pentru elevi, este de părere psihologul Jennifer Hartstein: „Apare atunci când elevii acumulează o mare cantitate de stres și frustrare, când au puțin timp să se odihnească sau să se liniștească. Se trezesc devreme, petrec foarte multe ore în bancă, au activități educative în timpul liber, teme și responsabilități familiare. Toate acestea nu le dau timp să respire, ceea ce duce la sentimentul de copleșire și, în cele din urmă, la epuizare.”
Sursa: totuldespremame.ro