Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Micul şcolar şi problemele primului an de studiu

Micul şcolar şi problemele primului an de studiu

Primul an de şcoală al copilului tău, va aduce cu sine şi bune şi rele. Deşi primele impresii ar trebui să fie interesante şi destul de captivante pentru micul şcolar, s-ar putea întâmpla ca acesta să refuze, la scurt timp, să meargă la ore sau să îşi facă temele. Pentru ca să nu se ajungă la această situaţie, este important ca cel mic să înţeleagă că şcoala nu este un loc de “tortură”, ceva complicat şi greoi, ci un mediu captivant şi interactiv. În acest articol vei găsit câteva idei utile pentru tine ca părinte, despre cum să faci faţă celor mai frecvente probleme cu care se confruntă, de obicei, şcolarii, în primul an de studii!

Şcoala poate fi un mediu prietenos şi interesant!

Odată ieşit din mediul său de confort – casa, locul unde se simţea în siguranţă, pentru copil, totul poate fi înfricoşător. De aceea, el începe să devină neliniştit şi încordat, asta chiar dacă a frecventat anterior grădiniţa şi ştie că trebuie să se supună anumitor reguli. Şi totuşi şcoala e altceva! Diferă dimensiunile - spaţiul şcolar este mult mai mare. Apar noi reguli, mai stricte decât înainte, care aduc cu sine mai multe ore de studiu şi mai puţin timp pentru joacă. 

Pentru a trezi interesul micului şcolar, trebuie să îi prezinţi şcoala într-o manieră atractivă. Cum? Începe să-l pregăteşti din timp de prima lui zi de şcoală. Du-l în curtea şcolii, prezintă-i sălile de clasă, biblioteca, laboratoarele şi vorbeşte-i despre lucrurile captivante care se desfăşoară în incinta ei.  Dă-i de înţeles că şcoala nu înseamnă doar lecţii şi note, ci şi mulţi prieteni, momente amuzante şi amintiri preţioase. 

 

Temele pentru acasă nu vor fi o corvoadă…

… dacă vei aborda problema corect din punct de vedere al atitudinii şi timpului acordat. Pentru asta începe să îi cunoşti pe profesori. Întreabă-i pe aceştia ce aşteptări au de la copilul tău şi cum te poţi implica tu ca părinte pentru a-l ajuta. Amenajează-i un spaţiu prietenos pentru a-şi face temele – o cameră luminoasă, un birou confortabil, rechizitele necesare. Lumina la masa de scris trebuie să vină din stânga. În acelaşi timp, îndepărtează orice element (TV, computer, telefon, tabletă etc.) care ar putea să îi distragă atenţia! Dar ai grijă! Nu obişnui să faci tu lecţiile în locul lui. Este cea mai mare greşeală pe care o fac mulţi părinţi. Copilul trebuie învăţat să gândească şi să îşi asume riscul propriilor greşeli. În schimb, îl poţi monitoriza. Nu crede că el îţi va spune ce teme, teste sau sarcini are, de aceea, întreabă-l mereu ce are de făcut pentru şcoală şi arată-ţi disponibilitatea de a-l ajuta, în limitele posibilului. Dacă aduce o notă bună acasă, nu ezita să-l lauzi în faţa prietenilor, de exemplu, prinzând cu un magnet pe frigider testul la care a luat notă mare. Acest fapt, îi va ridica stima de sine. Iar, în caz că a avut o zi nereuşită, nu o transforma în tragedie. Ajută-l să o depăşească şi să capete mai multă încredere în forţele proprii. Evită să discuţi insuccesele copilului de faţă cu alte persoane.

 

Află motivul pentru care copilul refuză să meargă la şcoală

Dacă totuşi răul deja s-a produs şi copilul refuză să meargă la şcoală, formularea seacă “nu-mi place”, nu este suficientă. Trebuie să cercetezi problema. În cazul în care copilul refuză să îţi spună, mergi singură la şcoală şi încearcă să afli cauza. Motive ar putea fi o mie: a fost agresat de un coleg, are probleme cu învăţătoarea, nu reuşeşte să se integreze în noul colectiv, nu este suficient de odihnit sau motivat, preferă să stea acasă şi să privească televizorul sau să se joace la computer.

 

Programul zilnic al elevului trebuie să cuprindă câteva reguli care se cer respectate

Orele de culcare şi cele de trezire trebuie să fie respectate cu sfinţenie, la fel, ca şi ora mesei. După ce vine de la şcoală, copilul are nevoie de ore pentru odihnă. Lecţiile se fac numai după ce copilul s-a spălat, a mâncat şi s-a odihnit cel puţin o oră. Perioadele optime pentru învăţare pe parcursul unei zile de studiu sunt dimineaţa, între orele 8-13 şi după-amiaza, între orele 16.30 – 21.30. Se învaţă 30-50 minute, după care se fac pauze de 10-15 minute.

Nu uita de timpul liber al micului şcolar, care trebuie folosit cu înţelepciune

După lecţii, copilul are nevoie de odihnă. Cel puţin de o jumătate de oră. Se recomandă cât mai multă mişcare în aer liber, plimbări cu bicicleta. Timp liber mai înseamnă şi programe de culturalizare, citirea cărţilor, vizionarea emisiunilor TV sau vizite la prietenii de joacă.

În speranţa că aceste sfaturi îţi vor fi de folos, îi dorim copilului tău reuşite excelente la învăţătură, iar ţie cât mai multă răbdare şi timp pentru a savura din plin aceste momente care nu se vor întoarce niciodată.

Foto: parenting-journals.com

Share:

Articole recomandate