În săptămâna a 33-a de sarcină bebelușul este cât un ananas
- 2017-07-14
- 4891
Ai ajuns în săptămâna a 33-a de sarcină? Felicitări, ești din ce în ce mai aproape de momentul când îți vei strânge odorașul în brațe. În organismul tău continuă să se producă numeroase schimbări, te vei simți din ce în ce mai obosită, iar bebelușul capătă forțe noi.
Dezvoltarea bebelușului
În săptămâna a 33-a de sarcină bebelușul cântărește aproximativ 1800 de grame și a trecut de 43 de centimetri în lungime. Oasele capului nu sunt încă bine sudate între ele, ceea ce le permite să se miște și să se încalece puțin la naștere, permițându-i copilului să treacă mai ușor. În momentul nașterii, presiunea asupra capului este mare, ceea ce poate duce la modificare temporară a formei capului, mulți bebeluși născându-se cu capul în formă de con. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă bebelușul tău are capul în formă de con la naștere, în câteva zile va reveni la forma normală.
Bebelușul continuă să ia în greutate cu o viteză destul de mare, cam 250 de grame pe săptămână. Următoarele 4 săptămâni vor fi o perioadă de creștere spectaculoasă. Aparatul ocular al bebelușului continuă să se dezvolte. Pupilele sunt acum bine dezvoltate pentru a se contracta, dilata și a detecta lumina. Acest lucru este foarte important pentru că la naștere va proteja ochiul copilului de lumina foarte puternică. Pleoapele sunt foarte subțiri și ușor transparente. Bebelușul își închide și deschide ochii în mod reflex. Plămânii sunt mult mai bine dezvoltați în această perioadă, dându-i mai multe șanse de supraviețuire bebelușului dacă se va naște săptămâna aceasta. Aparatul urinar se definitivează în mare parte săptămâna aceasta. Rinichii funcționează aproape ca cei ai unui adult. Cel mic produce mai multă urină pe care o elimină în cavitatea amniotică și intră în compoziția lichidului amniotic.
Schimbările mamei
Corpul tău începe să se pregătească pentru naștere. Burtica este mai mare, mergi mai greu, obosești mai repede, ți-e greu să găsești o poziție confortabilă în care stai sau dormi. Este cel mai bine să încerci să dormi pe partea stângă, cu o pernă între picioare și sub burtică. Este foarte important ca în această perioadă să dormi cât mai bine. Naștere este solicitantă, iar în perioada imediată, adică după naștere, bebelușul nu te va lăsa să dormi prea mult. Așa că profită de somn cât de mult poți. Tot în această perioadă ai putea să mergi la toaletă de 5 ori pe noapte. În ceea ce privește disconfortul fizic, bebelușul o să fie din ce în ce mai mare și o să te supere lucruri mărunte, cărora înainte nu le acordai mare atenție.
Sfaturi
- Odihnește-te mereu pe parte stângă;
- Asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi;
- E timpul să te informezi în legătură cu durerile din timpul travaliului și să alegi cea mai bună metodă de diminuare a lor;
- Gândește-te la un nume pentru bebelușul tău;
- Nu neglija vizitele la medic;
- Stai departe de produsele care ar putea să declanșeze reacții alergice. Dacă știi că ai intoleranță la un produs ține cont de faptul că pe perioada sarcinii sensibilitățile se acutizează, ceea ce înseamnă că poți dezvolta reacții alergice imediat;
- Nu ridica obiecte grele;
- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;
- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;
- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.
Foto: selfcarer.com; kidspot.com.au
Informații: copilul.ro; qbebe.ro