O mamă din Moldova povestește despre școala din Elveția
- 2021-12-15
- 2600
Cristina Ermac este mama a doi copii, iar de ceva timp a emigrat cu familia în Elveția. Recent, Cristina a publicat pe pagina sa de Facebook o postare despre principalele caracteristici pe care le-a remarcat la școala din Elveția.
„De câteva săptămâni Darian a început să treacă parțial din clasa de integrare în clasă obișnuită (clasa a III-a).
Așa că am hotărât să las aici o listă de caracteristici care le-am descoperit până acum, așa cum am făcut-o și referitor la grădinița Irinei. Vouă deja vă rămâne să decideți ce vă place și/sau ce nu:
- În orarul claselor primare sunt specificate doar orele care se fac cu profesorii secundari (Lucru manual, Lucru cu materiale textile, Engleză, Sport, Biblioteca, ulterior va mai fi încă o lecție+înot).
Restul lecțiilor, pe care le fac cu diriginta, nu sunt numite ci doar introduse ca lecție, astfel încât profesoare decide singură ce lecție vor face astăzi sau săptămâna aceasta.
- Blocurile școlare sunt împărțite fiecare fiind dedicată la două clase: blocul pentru grădiniță (care tot se socoate școala), clasa I-II, clasa III-IV ș.a.m.d.
Fiecare bloc are curte aparte, dar având acces și la curțile celorlalte blocuri. În așa fel Darian periodic fuge să o mai salute pe Irina.
- Mă tem să vă întristez însă aici teme pentru acasă sunt și mai puține. Dar dacă să fiu mai exactă Darian nu a avut până acum nici o temă pentru acasă de la clasa obișnuită.
- În clasă se insistă să se scrie doar cu creion, încât copilul să își poată corecta greșelile (și nu invers).
- Lecțiile încep la 7:45, având o pauză mare și câteva mai mici (cele mici le decide profesoara și le sună ea în clopoțel), după care are o pauză pentru prânz între 11:45-13:45, în timpul căreia copiii pleacă acasă să mănânce și să se odihnească și dacă au ore după masă, mai revin pentru 2 lecții (până la 15:15).
- Ca și la clasa de integrare, tot ce are nevoie copilul este: formă sportivă pentru lecția de Sport, un penar cu rechizite, care în mare parte îl va folosi acasă, lunch box cu gustare și dispoziție bună și motivație pentru învățat. Restul oferă școala.
- Și așa cum am mai spus anterior, școala este absolut gratuită”.
Foto simbol: national.ro