Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Plățile obligatorii pentru manualele școlare contravin Constituției

Plățile obligatorii pentru manualele școlare contravin Constituției

Dispoziţiile din Codul educației, care reglementează asigurarea elevilor claselor a V-IX cu manuale școlare conform schemei de închiriere, aprobată de Ministerul Educației, sunt contrare gratuității învățământului prevăzut de Constituţie. Parlamentul are la dispoziție cel mult 6 luni pentru a modifica legislația, ceea ce logic ne duce la gândul că anul de studii 2017-2018 nu va mai începe cu plata chiriei pentru manuale.

Curtea Constituțională a emis o hotărâre în care a menționat că stabilirea unor plăţi obligatorii pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial, inclusiv pentru manualele școlare, care constituie un element esențial al procesului de instruire, este contrară Legii Supreme.

Mai mult, gratuitatea învățământului primar şi secundar general este prevăzută și de jurisprudența anterioară a Curții. În același timp, Curtea a constatat reglementări confuze în Codul educației cu referire la ciclurile învățământului obligatoriu, motiv pentru care va remite o Adresă Parlamentului în vederea înlăturării deficiențelor constatate.

În prezent, elevii claselor V–IX sunt asigurați cu manuale şcolare doar în urma achitării unei plăți de închiriere. În același timp, elevii claselor I-IV, sunt asigurați cu manuale gratuit.

Foto simbol: cvlpress.ro

Share:

Articole recomandate