Școala în Japonia: cum sunt crescuți și educați copiii

Școala în Japonia: cum sunt crescuți și educați copiii

Japonia se regăsește, cu siguranță, în topul mondial al calității sistemului de educație. Este unul dintre cele mai performante state în ceea ce privește alfabetizarea, științele și matematica. Copiii urmează șase ani de școală primară, trei ani de învățământ secundar și trei ani de liceu, scrie digi24.ro

Deși liceul nu este obligatoriu, peste 95% dintre copiii japonezi aleg să urmeze și acest ciclu.

Cât, cum și ce învață copiii în școlile din Japonia

Cu excepția claselor primare, elevii stau la școală șase ore pe zi. Vacanța lor nu depășește două luni jumătate și este împărțită astfel: șase săptămâni vara, două săptămâni iarna și alte două primăvara. Anul de studii este împărțit în trei semestre.

O să ți se pară ciudat, dar în majoritatea școlilor japoneze nu există femeie de serviciu. Elevii sunt cei care fac curățenie în sălile de clasă, în cantine și în toalete. Ei se împart în echipe și îndeplinesc aceste sarcini prin rotație. Astfel, sunt învățați să lucreze în echipă și să se ajute unii pe alții.

Uniforma este obligatorie. Fetele poartă ținute în stil marinăresc, pe când uniformele pentru băieți sunt croite în stil militar. Statul japonez consideră că purtarea uniformei elimină barierele sociale printre elevi și îi ajută să dezvolte un sentiment de apartenență la comunitate.

Până la vârsta de 10 ani, elevii nu dau niciun fel de test fiindcă, potrivit japonezilor, în primii trei ani de școală cunoștiințele academice nu sunt importante. În lipsa unor examene, copiii sunt verificați constant. Și, deși sistemul de educație japonez poate părea strict, rata absenteismului este aproape inexistentă.

Testul care decide viitorul elevilor se dă la absolvirea liceului, iar punctajul obținut este cel pe baza căruia se intra la facultate. Deși perioada de pregătire este numită "iadul examinării" din cauza concurenței acerbe, peste 75% dintre absolvenții de liceu reușesc să își continue studiile la facultate.

Adaugă comentariu