Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Somnul la copiii de 2 ani. La ce oră se culcă și care e programul recomandat de odihnă

Somnul la copiii de 2 ani. La ce oră se culcă și care e programul recomandat de odihnă

Unii copii mici adorm ușor imediat ce pun capul pe pernă, iar alții transformă ora de culcare într-o adevărată luptă. Somnul la copiii de 2 ani poate fi o adevărată provocare, lucru care te poate face să te întrebi de cât de mult somn are totuși nevoie un copil la această vârstă, cum ar trebui împărțit pe parcursul nopții și al zilei, dar și care este cea mai bună oră de culcare. Iată câteva recomandări din partea specialiștilor și un grafic pentru a vedea cât ar trebui să doarmă copilul de 2 ani.

În perioada 1-2 ani, un copil acumulează mai mult de 12 ore într-o zi. perioadă de 24 de ore. Pe măsură ce copilul crește, timpul de somn se va reduce la aproximativ 11 ore pe zi – până la 3 ani, pentru că nevoia de somn a copilului se modifică odată cu vârsta. De exemplu, în perioada de sugar, majoritatea copiilor trag un pui de somn scurt dimineața, unul mai lung după-amiaza și apoi dorm cea mai mare parte a nopții. După ce împlinesc 1 an, însă, puiul de somn de dimineață va dispărea probabil, iar copilul tău va avea un pui de somn după-amiaza și va menține o perioadă lungă de somn pe timp de noapte.

Ce trebuie să știi despre somnul la copiii de 2 ani

În cartea „Sleep Solutions: Quiet Nights for You and Your Child from Birth to Five Years” (Soluții pentru somn: nopți liniștite pentru tine și copilul tău de la naștere la 5 ani), autoarea Rachel Waddilove sugerează să trezești copilul la aceeași oră în fiecare dimineață. „Asta construiește o rutină utilă și stabilitater”, spune ea. Mulți copii mici se trezesc devreme, între 6 și 7 dimineața. Oricând se trezesc este în regulă, atât timp cât dorm suficient și ora la care se trezesc se potrivește în programul familiei.

Academia Americană de Medicină a Somnului a publicat, pentru prima dată, în urmă cu cinci ani, o recomandare oficială privind cantitatea necesară de somn pentru copii și adolescenți. Recomandarea a oferit ghiduri pentru sănătatea copiilor în raport cu somnul. Copiii între 1 și 2 ani ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore pe zi, inclusiv somnurile scurte de peste zi. Între vârstele de 2 și 3 ani, copiii mici dorm adesea între 12 și 13 ore într-o perioadă de 24 de ore. Asta include 1 până la 2 ore în timpul zilei, ceea ce ajută la promovarea învățării și dezvoltării optime. În această grupă de vârstă, apar adesea o serie de schimbări legate de somn. Acestea includ:

  • o scădere a somnului diurn
  • perioade mai lungi de somn pe timp de noapte
  • adesea o scădere a trezirilor nocturne.

Fiecare copil este diferit, așa că nu te îngrijora prea mult dacă tiparele de somn ale copilului tău sunt diferite de cele descrise aici. Pe măsură ce creierul copiilor mici se dezvoltă, aceștia pot dezvolta temeri nocturne și pot avea nevoie de confort suplimentar. Este posibil să reziste în continuare la a merge la culcare noaptea și să dorească să stea treaz cu familia. Rutinele și mediul joacă un rol important în ajutarea copiilor mici să adoarmă – au nevoie de un semnal care să le spună când este timpul de somn, care este de obicei ceva din mediu lor extern. Poate fi o cameră întunecată sau prezența unor obiecte familiare în jurul lor.

Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor seara și menținerea unei rutine de culcare regulate (cum ar fi baie, carte, cântec și pat) pot ajuta la prevenirea și reducerea dificultăților de adormire și a trezirilor nocturne. Unele strategii pe care le poți folosi pentru a dezvolta un comportament pozitiv de somn includ:

  • Recunoașterea și răspunsul la semnele de oboseală
  • Folosirea rutinei de culcare
  • Prezența parentală – folosirea prezenței tale ca un semnal de siguranță pentru a reduce anxietatea copilului

La ce oră se culcă un copil de 2 ani

Majoritatea copiilor mici dorm cel mai bine atunci când sunt puși la culcare până la 19:30 sau 20:00 seara, cel târziu. Culcatul devreme este ideal pentru ca cel mic să poată dormi numărul de ore necesare pentru a se simți odihnit (mai ales că te poți aștepta să te trezească între 6 și 7 dimineața, de obicei). În plus, cercetările arată că micuții care merg la culcare înainte de ora 21:00 tind să adoarmă mai repede și să se trezească mai rar în timpul nopții.

„Până la vârsta de 2-3 ani, majoritatea copiilor vor avea două reprize de somn pe zi”, spune Christine Briccetti, MD, pediatru la Centrul de Copii Johns Hopkins din Baltimore, conform webmd. „Un preșcolar obișnuit va avea doar o repriză de somn ziua, de obicei după-amiaza, care durează una până la două ore. Totuși, mulți copii de această vârstă nu mai dorm deloc în timpul zilei. Reprizele de somn din timpul zilei nu sunt necesare dacă copilul nu devine iritat sau prea obosit. Totuși, dacă preșcolarul nu doarme la prânz va avea nevoie în continuare de un timp zilnic de liniște, departe de ecrane sau alte surse de distragere a atenției”, continua pediatrul.

Mulți copii mici stau treji pentru că nu vor să rateze nicio activitate și preferă să petreacă timp cu părinții. Menținerea unor ore regulate de culcare și de somn de prânz, împreună cu rutina pentru somn (cum ar fi citirea unei povești), poate ajuta la această problemă. De asemenea, ia în considerare faptul că dificultatea de a adormi poate indica, de fapt, frica de întuneric. În acest caz, lasă lumina aprinsă pe hol sau apelează la o luminiță de veghe.

Metode de adormit copiii la 2 ani

Specialistul în somn pediatric Jason Sherman sfătuiește părinții să încerce următoarele metode de a-i adormi pe cei mici:

  • Stabilește o oră de culcare și fii consecvent în respectarea acesteia. Copiii care au o oră de culcare constantă sunt mai predispuși să doarmă suficient și mai puțin predispuși să prezinte semne de epuizare (cum ar fi iritabilitatea și nevoia de afecțiune).
  • Folosește ora de dinaintea culcării pentru a pregăti copilul de somn. Construiește rutina în jurul unor activități liniștitoare, cum ar fi să ascultați muzică liniștită, să citiți o carte sau să îi oferi micuțului un duș sau o baie caldă.
  • Ultimele minute de activitate liniștită ar trebui să aibă loc în camera în care copilul tău doarme. Este important ca cei mici să se pună în pat treji și să învețe să adoarmă singuri acolo. Încearcă să îi ții departe de televizor (sau alte dispozitive) sau jocuri video. Lumina de pe ecran poate „păcăli” creierul, făcându-l să creadă că este zi, ceea ce face mai dificilă adormirea. Este, de asemenea, recomandat să eviți jocurile active înainte de culcare, deoarece orice activitate stimulantă poate să îi energizeze pe copii.

Copilul tău spune: „Te rog să nu pleci, mi-e frică!” la culcare? Promisiunea de a te întoarce în camera lor poate să-l reasigure că va fi în siguranță, ceea ce îl poate ajuta să se relaxeze și să adoarmă. Așadar, după ce îl bagi în pat, spune-i că vei trece din nou să-i urezi noapte bună într-un anumit număr de minute. În timp, copilul tău se va simți mai confortabil și va începe să adoarmă mai repede. „În curând, copilul tău va fi somnoros și pe jumătate adormit când vii să îi spui noapte bună”, spune Dr. Sherman.

 

Share:

Articole recomandate