Studiu: Copiii cărora li se citește înainte de grădiniță sunt pregătiți mai bine pentru școală
- 2019-04-16
- 2741
Un studiu recent publicat în Jurnalul de Pediatrie de Dezvoltare și Comportamentală din SUA a constatat că copiii ai căror părinți le-au citit cinci cărți pe zi, au început grădinița cunoscând și auzind cu un milion de cuvinte mai mult decât copiii ai căror părinți nu le-au citit.
Și dacă cinci cărți pe zi nu sunt întotdeauna posibile pentru părinți, cercetătorii au descoperit că chiar și o carte pe zi le oferă copiilor un impuls de aproximativ 290.000 de cuvinte suplimentare până la vârsta de cinci ani.
„Copiii care aud mai multe cuvinte vor fi mai bine pregătiți să vadă acele cuvinte scrise când vor intra în școală”, spune Jessica Logan, autorul principal al studiului și profesor asistent de studii educaționale la Universitatea de Stat din Ohio.
Pe baza calculelor efectuate în cadrul studiului, cercetătorii au constat că copiii ai căror părinți nu le vor citi nimic până la vârsta de 5 ani vor auzi doar 4662 de cuvinte. Dacă părinții le vor citi copiilor 1-2 ori pe săptămână, vor auzi 63.570 de cuvinte. Copiii ai căror părinți le vor citi de 3-5 ori pe săptămână, vor auzi 169.520 de cuvinte, iar dacă se va citi zilnic odorașilor, aceștia vor auzi până la vârsta de 5 ani circa 296.660 de cuvinte.
Pentru cercetători diferența este majoră și consideră că există o diferență izbitoare dintre copiii ai căror părinți le-au citit zilnic și copiii care nu li s-a citit nimic. De exemplu, rareori vom ajunge la un pinguin în lumea reală, dar dacă citim o poveste despre viața din Antarctica, copiii noștri vor auzi o grămadă de cuvinte noi care vor crea înțeles și conexiuni în creierul lor mic.
Specialiștii consideră că cifrele de mai sus nu sunt exacte, deoarece părinții adesea adaugă bucăți de context sau înfrumusețează o poveste, astfel încât copiii aud chiar mai multe cuvinte având o conversație cu părinții.
Important: O carte de bibliotecă este ieftină sau gratuită, dar poate fi un instrument neprețuit în dezvoltarea și succesul copilului tău!
Sursa: mother.ly