Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Medic stomatolog: Dinții de lapte, sunt la fel de importanți ca cei permanenți

Medic stomatolog: Dinții de lapte, sunt la fel de importanți ca cei permanenți

Anca Oltean, medic primar ortodont din România, consideră că dinții de lapte ai copiilor au o importanță deosebită pentru dezvoltarea unei danturi corecte și sănătoase. De asemenea, sănătatea și dezvoltarea dinților temporari ai copiilor va afecta sănătatea orală pentru întreaga viață.

Erupția dinților temporari se desfășoară în intervalul 6 luni - 2,5 ani și cuprinde 20 de dinți, câte 10 pentru fiecare arcadă. Începând de la 6 ani, odată cu apariția primilor molari permanenți pe arcadă și până la 12-13 ani, dințișorii temporari vor fi înlocuiți de cei permanenți. Este foarte important pentru copil ca toți acești dinți să rămână sănătoși pe toată durata existenței lor pe arcadă din mai multe motive.

Sănătatea și dezvoltarea dinților temporari ai copiilor va influența sănătatea orală pentru tot restul vieții, ceea ce înseamnă că este crucial să monitorizați sănătatea dentară a copilașilor încă de la apariția primului dințișor pe arcadă.

Dinții temporari sau de lapte permit copilului să mestece și să mănânce cu ușurință și îl ajută deci să aibă o alimentație corespunzătoare. Ceea ce duce nu numai la sănătate orală, dar și la o bună stare de sănătate în general. Nu uitați că apariția primului dințișor coincide, de multe ori, cu perioada diversificării alimentare, ceea ce înseamnă o perioadă de stres mare pentru mămici și copii.

De asemenea, dinții de lapte sănătoși ajută copilul să vorbească clar, să dezvolte o pronunție corectă și obiceiuri corecte de vorbire - adică să reducă posibilitatea de a avea tulburări de vorbire mai târziu. Așadar, lipsa dinților de lapte pot afecta abilitatea copiilor de a forma cuvintele și a pronunța corect. Aceste probleme cu vorbirea în copilăria mică pot duce la dificultăți mari mai târziu în viață - de la probleme de integrare socială, până la tulburări de stimă de sine.

Dinții temporari au rolul deosebit de a ghida erupția dinților permanenți. Aceștia țin locul deschis pentru dinții definitivi. Atunci când aceștia încep să iasă la suprafață, vor avea locul pregătit de către dinții de lapte. În felul acesta, șansele de a nu avea loc să se dezvolte sau să crească înghesuiți scad. Dacă un dinte de lapte este pierdut prea repede din diferite motive (cariere profundă complicată cu abces dentar), dinții de lângă aceasta pot migra în spațiul lăsat liber și astfel va deveni dificilă creșterea dintelui permanent înlocuitor. Așa apar dinții înghesuiți. Și, de aceea, trebuie ca părinții să îi învețe pe copii despre igiena orală încă de la primul dințișor apărut pe arcadă tocmai pentru evitarea apariției cariilor sau altor probleme.

Sursa: qbebe.ro; stomatolog-cotroceni.ro

Share:

Articole recomandate