Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Tehnici de îmbunătăţire a memoriei la copii

Tehnici de îmbunătăţire a memoriei la copii

Memoria este cea care ne garantează identitatea noastră în timp. Cu ajutorul ei, putem deosebi trei linii temporale – trecutul, prezentul şi viitorul – şi, mai mult, putem să învăţăm din faptele noastre şi să aplicăm ideile acumulate pe experienţele viitoare. Memoria poate fi îmbunătăţită prin exersare, iar mai jos vă prezentăm câteva metode de a ajuta copilul să memoreze.

1.Discută cu copilul tău: pune-i întrebări despre ce a făcut la grădiniţă, ce a mâncat, cu ce s-au ocupat dimineaţa şi alte detalii. Prin detalii copilul va începe să-şi amintească şi  să memoreze anumite lucruri.

2.Încearcă să obervi care memorie este mai accentuată în cazul copilului tău: vizuală, kinestezică sau auditivă şi mergi pe calea respectivă.

3.Apelează la jocuri de memorie pe care le poţi găsi în magazinele de jucării sau pe care le poţi descărca chiar şi de pe internet.

4.Analogiile – asociază lucrurile mai puţin cunoscute cu cele cunoscute. Îndeamnă-l să facă legături simple între lucruri. De exemplu atunci când îl înveţi să numere, oferă-i imagini ca să fie mai simplu de înţeles. Înmulţirea cu nouă poate fi memorată de exemplu pe baza ordinii cifrelor din rezultate ( în prima coloniţă a rezultatelor 0,1,2,3 .. 9, iar în cea de-a doua coloniţă 9,8,7 … )

9 x 1 =   9

9 x 2 = 18

9 x 3 = 27

9 x 4 = 36

5.Nu învăţaţi totul dintr-o dată. Împarte în secvenţe mici conţinutul de memorat. Vor memora mai uşor secvenţial, de exemplu doar o strofă sau doar primele 5 cifre etc.

6.Apelează la rime, ele plac copiilor şi ajută la îmbunătăţirea memoriei auditive.

7.Atunci când vrei să memoreze ceva explică-i de ce are nevoie de acea informaţie. Copilul tău trebuie să înţeleagă că nu ai nevoie tu de acea informaţie, ci el însuşi.

8.Sistemul Peg: roagă-l să ţină minte câteva cuvinte care nu au nici o legătură unu cu altul. Îi va fi poate dificil, aşa că îndeamnă-l să facă o legătură între aceste cuvinte. (De exemplu, să luăm cuvintele George, nor, crab, ceaşcă, floare. Acestea nu au nici un fel de legătură între ele, însă putem construi o mică legătură, cât mai amuzantă şi mai vie. Să ni-l imaginăm pe George, alergând pe un nor, fiind fugărit de un crab care ţine între cleşti o ceaşcă, în care creşte o floare.)

Nu uita şi de o alimentaţie bogată în substanţe nutritive care ajută la dezvoltarea creierului copiilor: fructe, carne, legume, cereale integrale etc.

Foto: momjunction.com

Share:

Articole recomandate