Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Proiect de lege în România: indemnizație lunară pe viață

Proiect de lege în România: indemnizație lunară pe viață

Parlamentarii din România au propus o lege prin care să-i stimuleze pe cei care vor să aibă copii, pentru a creşte natalitatea în ţară.

Conform proiectului de lege, statul ar putea acorda o indemnizaţie lunară pe viaţă pentru mamele care au născut şi cresc 3 copii şi mai mult. Indemnizația viageră s-ar cifra la 30-50% din salariul mediu net pe economie, adică între 630 si 1000 RON.

Legea Mamelor Eroine a fost depusă în Parlament de către deputatul PSD Ninel Peia, care este de părere că multe cupluri nu dau naştere la prunci deoarece nu au condiţii materiale care să le permită să-i crească decent. Acesta susţine că, conform unui studiu, s-a constat că în România populația scade cu 500 de persoane zilnic, iar în 2050 populația ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori.

Nici în Republica Moldova lucrurile nu stau mai bine, unde diferențele dintre mortalitate și natalitate se măresc an de an. Încă nu se ştie dacă, în cazul în care va fi adoptată, legea va avea impact şi asupra cetăţenilor ţării noastre, care au cetăţenie românească.

Unii analiştii au păreri critice referitor la proiectul de lege, spunând că are iz populist, fiind în an electoral. „Fără o strategie non-opresivă privind parentalitatea care să includă, printre altele, servicii de îngrijire a copiilor accesibile şi de calitate, concedii flexibile de creştere şi îngrijire a copiilor, maternităţi prietenoase pentru mamă şi copil, program flexibil pe piaţa muncii, stimularea implicării ambilor părinţi în creştere şi îngrijire etc. nu vom avea decât o serie de iniţiative defecte politic şi funcţional”, sunt de părere jurnaliştii de la adevarul.ro

Foto: womanbeautyhealth.com

Share:

Articole recomandate