Ce trebuie să ştii despre înscrierea copilului în clasa I
- 2016-02-26
- 13871
În curând, mai multe instituții de învățământ din țară vor organiza o zi a uşilor deschise pentru familiile care intenționează să-şi înscrie copiii în clasa I. Află care sunt condițiile de înscriere a copiilor la şcoală.
Școlarizarea devine obligatorie după împlinirea vârstei de 7 ani. Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 7 ani către începutul anului şcolar, au obligația să înscrie copiii în învățământul primar.
Cum are loc procesul de înscriere la şcoală?
Conform Codului Educaţiei, în clasa I sunt înscrişi, în mod obligatoriu, fără probe de concurs, toţi copiii din districtul şcolar corespunzător, după împlinirea vârstei de 7 ani. În clasele cu profil de arte şi sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Chiar dacă regulamentul nu prevede, şi în unele instituţii de învăţământ cu profil general se organizează adesea diferite probe.
Alegerea instituției de învățămînt la care va fi înscris copilul
Urmează să alegeţi instituția de învățămînt general din districtul şcolar în care aveţi domiciliul stabil. În fiecare școală trebuie să fie afișată lista adreselor. Informații în acest sens, puteți obține şi de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (022 201603, 022 201601). Ulterior, pe locurile rămase libere, se pot înscrie copii care provin din alte districte şcolare, inclusiv din alte localități.
Anul trecut, prima etapă de înscriere a avut loc în perioada 21 aprilie-21 mai (copii cu vârsta necesară, în districtul şcolar corespunzător). După data de 22 iunie - școlile au determinat numărul de locuri rămase disponibile, iar în perioada 24 iunie-25 august s-a desfășurat a doua etapă de înscriere a copiilor (inclusiv din alte districte/regiuni).
Ce fac dacă copilul meu are 6 ani?
Dacă copilul tău nu a împlinit încă vârsta de 7 ani, dar vrei să-l înscrii la şcoală şi crezi că este pregătit, poţi scrie o cerere prin care să soliciţi acest lucru. Însă, copilul poate fi înscris doar după evaluarea dezvoltării sale de către specialişti (psiholog, logoped, etc.) şi după stabilirea gradului de pregătire a acestuia pentru şcoală.
În Chișinău, gradul de dezvoltare psihică și fizică a copiilor se determină la centrul socio-psiho-pedagogic municipal, situat pe str. Veronica Micle, 4 (022 27-06-67). Dacă se atestă că gradul de maturitate şcolară nu este suficient, copilul va fi înscris în grupa mare/pregătitoare din învățământul preşcolar. Totuşi, susținerea cu succes a testului, nu garantează admiterea la școală. Copiii de 7 ani au prioritate, în cazul unui număr limitat de locuri disponibile.
Discută cu administraţia şcolii la care vrei să-ţi înscrii copilul, pentru a afla “regulile casei”.
District școlar — teritoriu înregistrat în raza instituției de învățământ preșcolar, primar sau gimnazial.
Foto: bucurestifm.ro